Australische zoogdieren vestigen zich in Nederland
ZoogdierverenigingBericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 27 april 2010
Voor het eerst is in Nederland een groep in het wild levende wallabies gezien met jong. Dit zou het begin kunnen zijn van een populatie in het wild levende wallabies. Eerder werden al wel volwassen dieren in het wild gezien, waar ze zich prima lijken te handhaven. Elders in Europa leven ook kleine populaties van ontsnapte dieren.
Al jaren melden mensen wallabies die in Nederland in het wild leven. Het gaat daarbij om ontsnapte dieren. In de afgelopen vijf jaar werden op verschillende plekken in Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Groningen/Friesland wallabies gemeld. Nieuw is dat de soort zich nu ook lijkt voort te planten in Friesland. De wallaby is zich dus in Nederland aan het vestigen als voortplantende populatie.
Ooststellingerwerf
Het gaat om waarnemingen van wallabies bij Ooststellingerwerf. Daar is een groep van vijf dieren gemeld met een jong. Een jaar of vier geleden zijn de wallabies ontsnapt bij een familie uit Makkinga, zo meldde De Volkskrant. De dieren werden daar op een landgoed gehouden maar ontsnapten toen kinderen het hek open zetten. Het gaat waarschijnlijk om Bennett’s wallabie, Macropus rufogriseus. Boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer ziet al enkele jaren wallabies in het gebied. De gemeente Ooststellingerwerf en Staatsbosbeheer geven aan dat de dieren niet teruggevangen zullen worden, omdat ze geen schade veroorzaken.
Overleving
Wallabies zijn afkomstig uit Australië. Ze worden in Nederland als gezelschapdier gehouden, bijvoorbeeld op kinderboerderijen of door particulieren. Regelmatig ontsnappen daar dieren, en komen in het wild terecht. De wallabies lijken zich hier goed te redden. Ze komen uit de gematigde streken van Australië, dus het is hier niet te koud. Ze kunnen zich overdag prima schuil houden, en het zijn 'generalistische planteneters'. Ze eten allerlei soorten planten, zoals gras, varens, bosbes en heide, die ook in Nederlandse bossen ruim voorhanden zijn. Voedsel is er dus voldoende. Wel wordt er af toe een wallabie aangereden.
Elders in Europa
Ook in andere landen in Europa komen verwilderde populaties Bennett’s wallabies voor. Er leeft een groep van ongeveer vijftig dieren op the Isle of Man in de Ierse zee, en een kleinere populatie op het eiland Lambay voor de Ierse kust. Deze beide groepen zijn afkomstig van dierentuinen. Ook op het Britse vasteland komen wallabies voor. Bij Loch Lomond in Schotland zijn in 1975 dieren uitgezet. Daar leeft nu een kleine stabiele populatie. In het Peak District, Devon en Sussex leefden enige decennia populaties maar deze zijn vanzelf weer uitgestorven. In Rambouillet in Frankrijk leeft al jaren een groep van ongeveer dertig dieren.
Exoten
Wallabies zijn exoten: dieren of planten die door toedoen van de mens in Nederland of Europa terecht zijn gekomen maar er oorspronkelijk niet voorkwamen. Zo duiken er als nieuwkomers bijvoorbeeld ook exotische eekhoorns op in Nederland. De afgelopen vijf jaar werden negen verschillende exotische eekhoorns in het wild gesignaleerd. Exoten worden gezien als één van de grootste bedreigingen van de biodiversiteit maar ze zijn niet allemaal schadelijk. De Zoogdiervereniging wil beter in beeld krijgen welke exoten in Nederland voorkomen.
Ziet u een wallabie of een ander 'vreemd' zoogdier in het wild, dan horen we dat graag. Meldingen kunnen doorgegeven worden via de website Telmee.nl, maar u kunt ook via email uw exotenwaarnemingen doorgeven. Mail dan datum en locatie (coördinaat of goede omschrijving van plek) naar waarnemingen@zoogdiervereniging.nl.
Tekst en foto: Jasja Dekker, Zoogdiervereniging.nl