Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 46 van 72 - 711 Resultaten

Pallas' eekhoorn voor eenmalig gebruik

In de omgeving van Weert zijn omstreeks 1998 een aantal Pallas’ eekhoorns ontsnapt. In de jaren erna is een populatie ontstaan van enkele honderden dieren. De Pallas’ eekhoorn is echter een exotische diersoort, oorspronkelijk..


Lees verder 2 februari 2016   9 jaar oud
Dryopteris cycadina

Er worden in Nederlandse en Vlaamse bos- en natuurgebieden steeds meer nieuwe soorten varens aangetroffen. Veel van deze nieuwe soorten en cultivars kwamen vroeger alleen aangeplant in tuinen voor. Het is aannemelijk dat tuinen de..


Lees verder 31 januari 2016   9 jaar oud
Keverstofluis Badonnelia titei

Stofluizen zijn door hun geringe formaat (kleiner dan 5 millimeter) nog maar weinig bestudeerd. De laatste jaren neemt de aandacht voor deze fascinerende insecten toe, maar het is nog niet helemaal duidelijk welke soorten er..


Lees verder 18 januari 2016   9 jaar oud
Japanse zeepissebed

Het eerste exemplaar van de Japanse zeepissebed Ianiropsis serricaudis is al in 2000 door Marco Faasse in onze kustwateren aangetroffen. Het heeft echter tot 2015 geduurd voor we met zekerheid wisten dat het deze soort betreft...


Lees verder 17 januari 2016   9 jaar oud
Muntiacus reevesi. Muntjak

Vanaf nu tot en met april 2016 voert het Bureau van de Zoogdiervereniging in opdracht van de NVWA onderzoek uit naar de verspreiding van de muntjak in Nederland. Het onderzoek concentreert zich op een aantal gebieden waar na 2010..


Lees verder 12 januari 2016   9 jaar oud
Vanellus vanellus. Kievit met jongen

Het leefpatroon van planten en dieren verschuift steeds vaker als gevolg van klimaatverandering. Dat valt op te maken uit de indicatoren die het CBS beheert. Vooral de groei- en bloeiperiode van planten verschuift naar een eerder..


Lees verder 11 december 2015   9 jaar oud
Eitjes op de knoppen van lathyrus, volgroeide rups en pop tijgerblauwtje

Al een aantal weken stond het natuurbericht klaar over de eerste succesvolle voortplanting van het tijgerblauwtje in Nederland. Het wachten was alleen nog maar op het uit de pop komen van de vlinder. Helaas is de pop nog steeds in..


Lees verder 26 november 2015   9 jaar oud
Welriekende schroeforchis.  Spiranathes cernua var. odorata

De afgelopen jaren doken op diverse plekken verschillende uitheemse schroeforchissoorten op. Ook dit jaar werd er melding gedaan van een nieuwe locatie. De WEO roept iedereen op om waarnemingen van deze uitheemse planten te..


Lees verder 22 november 2015   9 jaar oud

Twee soorten ‘nieuwkomers’ die erg op elkaar lijken: de wasbeer en de wasbeerhond worden steeds vaker in ons land gezien. Ze horen bij de roofdieren, maar zijn niet erg aan elkaar verwant. De wasbeer zit in de groep van ‘kleine..


Lees verder 19 november 2015   9 jaar oud

Recentelijk werd een aantal voor Nederland nieuwe diersoorten van de Maasvlakte gemeld. Nu wordt er een tweede nieuwe hooiwagen van dit opmerkelijke gebied gemeld: Nelima gothica. Het is een bewoner van stenige gebieden, die op de..


Lees verder 19 oktober 2015   9 jaar oud

Archief