Voortplanting tijgerblauwtje in Nederland net niet gelukt
De VlinderstichtingWaarnemer Olger Krischan meldde via Waarneming.nl op 29 augustus een vlinder die eitjes legde in zijn tuin. Hij herkende direct het bijzondere tijgerblauwtje. De vlinders hebben opvallende staartjes en bij die staartjes zit een oogvlek, geen enkele andere vlinder in Nederland ziet er zo uit. De vlinder legde eitjes op een lathyrusplant. Overtuigd dat hij iets unieks te pakken had, besloot hij alles vast te leggen. “Ik had nooit verwacht dat ik zo’n bijzonder fenomeen in mijn eigen tuin zou meemaken”.
Al een tijdje is Olger bezig om zijn tuin natuurvriendelijker te maken. Vooral bedoeld voor de ‘gewone’ vlinders en bijen. Hij was dan ook blij verrast toen er, op zijn verjaardag nota bene, een tijgerblauwtje door zijn tuin vloog. Bijzonder, want deze vlinder is in Nederland heel erg zeldzaam en wordt maar af en toe gezien.
Het werd helemaal spectaculair toen het vrouwtje eitjes afzette op brede lathyrus. Hij volgde de ontwikkeling en hield een gedetailleerd blog bij, met dagelijks foto’s van zijn bevindingen. Na een aantal weken zag hij geen activiteit meer: het leek erop dat de rupsen het niet hadden overleefd. Maar op 4 oktober vond hij toch een rups die het had gered, inmiddels al flink gegroeid. Op 12 oktober verpopte de rups. En toen bleef het spannend: zou de vlinder zich succesvol ontwikkelen?
Helaas gebeurde er na die tijd niet veel meer en waarschijnlijk zal de pop niet meer uitkomen. Volgens De Vlinderstichting is het al een unieke gebeurtenis: “Nog nooit eerder hebben we gehoord dat een tijgerblauwtje zich in ons land voortplant”, aldus Chris van Swaay, projectleider bij De Vlinderstichting. “Wij zijn, ondanks het feit dat het net niet is gelukt, erg blij met deze vondst, vooral omdat Olger ieder stadium prachtig heeft vastgelegd. Een schat aan informatie!”
Tijgerblauwtjes komen voor in Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika en kunnen grote afstanden afleggen. Eerdere jaren leek het erop dat ze alleen als verstekeling met peultjes uit zuidelijke landen meekwamen; toen waren er ook diverse meldingen uit supermarkten en keukens. Maar nu heeft De Vlinderstichting reden om aan te nemen dat de tijgerblauwtjes op eigen kracht onze kant op zijn gekomen. De zomer van 2015 kende een aantal warmtegolven, met luchtstromingen vanuit het zuiden, die de tijgerblauwtjes waarschijnlijk in ons land hebben gebracht. Er zijn dit jaar van meer dan 20 locaties meldingen van de vlinder, voornamelijk uit het zuiden van ons land. “Het zou goed kunnen dat door de verandering van het klimaat het tijgerblauwtje een jaarlijks terugkerende trekvlinder wordt zoals bijvoorbeeld oranje luzernevlinder en kolibrievlinder”, aldus Van Swaay. “We houden het de komende jaren goed in de gaten.”
Tekst: Ineke Radstaat & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Frank Oling; Olger Krischan