Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 22 van 72 - 711 Resultaten

Het aantal nesten van de Aziatische hoornaar is het afgelopen jaar toegenomen. Het opsporen van nesten kan niet slechts meer door enkele experts worden gedaan. Daarom is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, dat door iedereen met..

Heeft u wel eens een knop van bosje pioenrozen aan de wandel zien gaan? Dit overkwam een Haagse slakkendeskundige. Na aankoop bij een bekende supermarkt, bleek de kruipende pioenroos-knop een nog niet eerder uit Nederland bekende..

Sinds 6 mei staat het portaal ‘Wat brengt de kat thuis’ open, in de tussentijd zijn er ongeveer honderd verschillende meldingen binnengekomen. De bosmuis is het meest gevangen maar ook konijn, haas en wezel zijn gepakt. Er kunnen..

In 2017 werd een slakje uit het Noordzeekanaal en de Schelde voor het eerst herkend als nieuw voor Nederland. De afwijkende penis bleek doorslaggevend. Om welke soort het exact ging bleef echter onduidelijk. Zuid-Amerikaanse,..

De uit Noord-Amerika afkomstige Moeraslantaarn is een opvallende verschijning in het voorjaar. Met haar grote gele bloeiwijze is deze invasieve exoot niet te missen in de korte voorjaarsvegetatie. Vanwege het verdrukkende karakter..

Duizenden bewoners op St. Vincent hebben humanitaire hulp nodig na de recente uitbarsting van de vulkaan La Soufrière. Aangezien grote hoeveelheden hulpgoederen van heinde en verre komen, benadrukken twaalf Caribische organisaties..

Steeds vaker komt de Reuzenberenklauw voor in de Nederlandse steden. Vanwege de negatieve effecten op de biodiversiteit en de risico’s voor de volksgezondheid is deze plant op de EU-Unielijst met invasieve exoten geplaatst...

De biodiversiteit van de Nederlandse zeewieren wordt steeds rijker. In de afgelopen decennia zijn veel nieuwe soorten in ons land ontdekt. De afgelopen 25 jaar werden bijna elk jaar wel soorten aangetroffen die voorheen niet..

Slecht nieuws voor de zeldzame amfibieën in de Overasseltse en Hatertse Vennen, nabij Nijmegen. In dit unieke natuurgebied komen maar liefst elf soorten amfibieën voor, waaronder de bedreigde knoflookpad. In 2018 zijn hier voor..

Nederland is een koploper in het houden van uitheemse eekhoorns. Bij ontsnapping kan een populatie in het wild ontstaan, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Daar verdringt de grijze eekhoorn de inheemse eekhoorn. Invasieve exoten..