Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 15 van 70 - 697 Resultaten
De Europese Unie voegt per 2 augustus 2022 22 soorten toe aan de Unielijst. Deze invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen aan de biodiversiteit of dat in de toekomst kunnen gaan..
Een lichaam als een doedelzak, met twee pijpjes. Knijp je erin, dan spuit er water uit. Vandaar de bijnaam 'zeikers'. We hebben het over zakpijpen. Ze zijn nog niet zo lang bekend uit het Noordzeekanaal, maar lijken daar nu toe te..
Hemelboom is een invasieve exoot die veel in stedelijke omgeving is aangeplant. Hoewel de soort onder de Europese regelgeving voor exoten valt, neemt de soort nog steeds toe. Dat komt mede omdat Hemelboom erg goed is aangepast aan..
Het madeliefje van de rotsige ondergrond. Zo noemen Aad van Diemen en Erik van der Hoeven de muurfijnstraal in hun heerlijke nieuwe boek Stad en Plant. Dit plantje lijkt ons nu eens een nieuwkomer waar je haast geen bezwaar tegen..
Minister Henk Staghouwer heeft bekend gemaakt dat de zogeheten positieflijst van kracht wordt. Vanaf 1 januari 2024 mogen er nog maar dertig soorten zoogdieren als huisdier gehouden worden. Hierdoor wordt het in de toekomst niet..
Alsemambrosia is een hooikoortsplant die het hooikoortsseizoen verlengt. Het aantal plaatsen waar de plant voorkomt neemt toe. Een enkele plant kan lokaal al veel overlast geven door het grote aantal pollen dat de plant..
Reuzenberenklauw is een invasieve exoot die nu in bloei staat, en is daardoor extra goed te herkennen. De soort is schadelijk voor de biodiversiteit en kan bovendien gezondheidsschade bij mensen veroorzaken. Help je mee met deze..
Bij een planteninventarisatie in een natuurontwikkelingsgebied op de Stratumse Heide bij Eindhoven vond Geert Peeters een onbekende rus. Op het forum op Waarneming.nl kwam al snel het verlossende antwoord op de vraag welke rus..
Exoten zijn planten, dieren of schimmels die hier van nature niet thuishoren. Sommige soorten verbreiden zich ongeremd en worden dan invasief genoemd. In een online lezing op maandag 13 juni vertelt Kees van Vliet meer over de..
Wist u dat dominantie van invasieve exoten te doorbreken en voorkomen is door de veerkracht van ecosystemen te versterken? Deze denk- en werkwijze heet de ecosysteemaanpak. Op de Kennisdag van 23 juni gaan diverse exotenexperts in..