Beren en tijgers gered uit Phuket Zoo
Stichting IFAWIn 2019 heeft Thailand haar natuurbeschermingswetten aangescherpt. Doel is onder andere ervoor te zorgen dat wilde dieren die door de overheid in beslag worden genomen goede zorg ontvangen en wanneer mogelijk weer in de natuur kunnen worden vrijgelaten, en anders een goed en verzorgd leven kunnen krijgen. Dit was de eerste reddingsactie waarvoor deze nieuwe wetten gelden, en de eerste keer dat autoriteiten beschermde wilde dieren overleverden aan een niet-gouvernementele organisatie. Bovendien was dit de grootste reddingsactie in de geschiedenis van Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT).
Tijgers
De tijgers passen zich verbazingwekkend snel aan aan hun nieuwe thuis. Veel van hen zaten elke dag urenlang vastgeketend aan een platform zodat toeristen met ze op de foto konden. Nu kunnen ze hun toevlucht zoeken in ruime leefgebieden in de open lucht, met natuurlijke planten, vijvers en voldoende verrijkende elementen. Tot vreugde van hun verzorgers laten ze weer natuurlijk gedrag zien, zoals klauwen, sproeien, sluipen en zelfs zwemmen in de vijvers.
Rambo, een tijger van 19 jaar die blind is aan één oog, zat op de eerste dag na zijn bevrijding van beton en tralies urenlang te ontspannen in een natuurmeer. Ook is hij weer herenigd met Susu, zijn kooigenoot uit de Phuket Zoo. De twee werden op verschillende momenten tijdens de vier maanden durende operatie gered, maar zijn nu weer samen. Ook Maruay en Mee Mee zaten in de dierentuin samen in een kooi, maar waren erg agressief naar elkaar. Nu ze echter in hun nieuwe leefgebied bij WFFT meer rust en ruimte hebben, en veel verrijkende activiteiten kunnen doen, hebben de twee zich kunnen aanpassen en is hun agressie verleden tijd.
Beren
Ook de beren zijn opgeleefd. Pookie en Ginny zaten in de Phuket Zoo in treurig kleine kooitjes, maar zijn nu overgebracht naar een tijdelijk verblijf met hangmatten, een bad, platforms, gras en andere verrijkende elementen. Binnenkort wordt begonnen met de bouw van nieuwe, permanente leefgebieden voor de beren.
Risico's
We zijn natuurlijk dolblij dat deze dieren eindelijk de zorg en aandacht ontvangen die ze nodig hebben. Maar reddingsacties brengen ook altijd risico's met zich mee. Helaas hebben twee tijgers, Pinthongta en Bau Pan, het niet overleefd. Beide tijgers waren meer dan 19 jaar oud, wat vrij oud is voor een tijger. Pinthongta is niet wakker geworden uit een verdoving voor een noodzakelijke chirurgische ingreep om een pijnlijke en slopende verwonding te verhelpen. Bau Pan kon niet meer herstellen nadat ze in slaap was gebracht om haar van de dierentuin naar WFFT te vervoeren. Dit verlies was hartverscheurend voor iedereen die bij de redding betrokken was. Soms is het echter niet te voorkomen, als dieren in slechte conditie verkeren nadat ze jarenlang in erbarmelijke omstandigheden hebben geleden.
Wilde natuur
Natuurlijk is onze eerste keuze voor wilde dieren om ze terug te laten keren naar een leven in de wilde natuur. Helaas is dat geen optie meer voor deze tijgers en beren door hun jarenlange gevangenschap. Bij IFAW zijn we blij om te zien dat overheden meer aandacht besteden aan de goede plaatsing van in beslag genomen wilde dieren, zodat ze optimale zorg ontvangen en dieren die niet terug kunnen keren naar de wilde natuur de rest van hun leven kunnen doorbrengen in opvanglocaties zoals die van Wildlife Friends Foundation Thailand.
Tekst: IFAW
Foto's: Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) (leadfoto: Baithong, een 12 jaar oude tijgerin, in het opvangcentrum van de Wildlife Friends Foundation Thailand)