Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 14 van 70 - 697 Resultaten

Eind augustus 2014 werd in Flevoland een voor Nederland nieuw soort oorzwammetje gevonden. Vijf dagen later werd deze soort, met opvallende vermiljoen kleur, ook ontdekt in de provincie Zeeland. Er werd na deze snelle tweede..


Lees verder 12 oktober 2022   2 jaar oud

Hans Adema was deze keer de eerste die de Zwarte amaniet (15 stuks!) aantrof in Polderpark Cronestein te Leiden. De Zwarte amaniet werd voor het eerst in Nederland gevonden in 2000. Het is een mysterie waar precies de herkomst..


Lees verder 5 oktober 2022   2 jaar oud
Hanenpootgras

Grassen zijn niet de makkelijkst te herkennen stoepplantjes. Er zijn veel soorten, en in de loop van z'n ontwikkeling kan een grassoort behoorlijk van uiterlijk veranderen. Determineren met app of flora valt nog niet mee. Maar sla..


Lees verder 25 september 2022   2 jaar oud
valse wolfspin lead,

In september is er altijd veel aandacht voor spinnen. De algemene kruisspin is groot en de jaarlijkse spinnentelling, waar iedereen aan mee kan doen, wordt gehouden. Een mooi moment om uit te leggen hoe boeiend spinnen zijn en hoe..


Lees verder 8 september 2022   2 jaar oud
Japanse duizendknoop

Van gevierde sierplant tot gevreesde indringer, dat is het verhaal van de Japanse duizendknoop. Het is een invasieve exoot. Wij mensen hebben het er met ons gegraaf en gesleep met grond zelf naar gemaakt. Nu alom gehaat en..


Lees verder 4 september 2022   2 jaar oud
Baithong, een 12 jaar oude tijgerin, in het opvangcentrum van de Wildlife Friends Foundation Thailand.

Met financiële steun van IFAW zijn elf tijgers en twee beren gered uit Phuket Zoo in Thailand, dat door de impact van de COVID-19 pandemie moest sluiten. De dieren werden gehouden in kleine betonnen kooien en moesten urenlang met..


Lees verder 3 september 2022   2 jaar oud
grijs kronkelsteeltje - primair

De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons..


Lees verder 2 september 2022   2 jaar oud
Pimpelmees met rupsje paardenkastanjemineermot

Op veel plaatsen verkleuren de bladeren van de witte paardenkastanje al. Dit kan komen door de droogte, maar waarschijnlijker wordt de herfstkleuring bepaald door de rupsen van de paardenkastanjemineermot. Koolmezen en pimpelmezen..


Lees verder 30 augustus 2022   2 jaar oud
Fuut met jongen

Nu steeds meer provincies en waterschappen geconfronteerd worden met hoge dichtheden aan uitheemse rivierkreeften, komt vaak de vraag naar voren: 'Wanneer ontdekken vogels rivierkreeften?' In andere woorden: kunnen predatoren als..


Lees verder 15 augustus 2022   2 jaar oud
Slaapkamergeluk en muurleeuwenbekje

Een heerlijk mini-oerwoud voor allerlei kleine trottoirbewoners; vrolijke hordes groene blaadjes op beschaduwde oude klinkers. Ooit een kamerplant, nu een steeds vaker geziene bewoner van stadse stegen. Ga op zoek naar..


Lees verder 7 augustus 2022   2 jaar oud

Archief