Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 10 van 72 - 711 Resultaten
Planten of dieren die – per ongeluk of expres – vanuit verre streken in de natuur worden gebracht, kunnen voor grote problemen zorgen. Dergelijke exoten staan, zeker wanneer ze ook nog eens ‘invasief’ zijn en inheemse soorten..
Vijf prachtige leeuwen – een mannetje, een vrouwtje en haar drie welpen – zijn met succes uit Oekraïne gered en veilig naar buurland Polen gebracht. Dit vijftal maakt deel uit van een grotere reddingsoperatie van 14 grote..
Onder de huidige warme en zonnige weersomstandigheden heb je maar weinig kans op paddenstoelen. Toch loont het de moeite om ook nu naar paddenstoelen te kijken. Er zijn namelijk ook soorten die zich niets aantrekken van een..
De gewone koningsslang wordt door liefhebbers als huisdier gehouden. Deze slang staat sinds 2 augustus 2022 op de Unielijst invasieve exoten. Dit houdt in dat ze per 2 augustus 2023 niet meer verkocht mogen worden. De gewone..
Vlinderstruik, Pontische rododendron, Boomwurger en Trosbosbes. Prachtige struiken die gewoon in het tuincentrum te koop zijn, maar die ook te boek staan als invasieve exoot. Hoe kan je als tuineigenaar het onderscheid maken..

Florida is een hotspot voor uitheemse soorten, waaronder veel reptielen, die zich via de transport van goederen ongecontroleerd verspreiden naar het Caribisch gebied. De Peters's rock agame, een hagedis die oorspronkelijk uit..

Het aantal soorten uitheemse mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken (veel) overlast. Hoe komen die mieren hier? En wat is ertegen te doen? ..

Het Veerse Meer had in 2018 de primeur van een exotische slak uit Japan en omgeving. Deze slak heeft een deels verstopt liggend flinterdun huisje. Pas in 2022 werden de slakken ook in het Grevelingenmeer gezien. Op dit moment zijn..

In het project LIFE Resilias zoeken we uit voor welke invasieve soorten de ecosysteemaanpak werkt, waarna we de integratie van de betreffende soort uitwerken en demonstreren. De meest recente uitdaging is om te verkennen hoe..

De Westerse karmozijnbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar doet steeds meer zijn intrede in Noord-Europa als invasieve exoot. De soort heeft een voor invasieve exoten relatief lange aanloopfase nodig, maar na deze fase is..