Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 90 van 102 - 1017 Resultaten

De afgelopen koude februarimaand heeft heel wat Buddleja’s het leven gekost. Daar moeten nieuwe voor in de plaats komen. De Vlinderstichting geeft hier de voorlopige resultaten van de insectentellingen bij Bomenland Schiphorst,..


Lees verder 14 mei 2012   12 jaar oud

Ondanks koudere nachten is er nog heel wat te ontdekken op verlichte vensters of bij abri’s en andere plaatsen met verlichting. Nachtvlinders zijn al volop aanwezig. Er zijn al vele tientallen soorten die we momenteel te zien..


Lees verder 16 april 2012   12 jaar oud

Eind maart ving nachtvlinderaar Cora de Groot in haar Rotterdamse achtertuin voor de vierde maal in zes jaar zwartvlekspikkelspanners. Tot op heden is dit de enige plek in Nederland waar deze soort meer dan eens is waargenomen...


Lees verder 11 april 2012   12 jaar oud
Deel logo Tekenradar

Voordat mensen de natuur ingaan, kunnen ze vanaf nu op de website Tekenradar.nl kijken wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is..


Lees verder 28 maart 2012   13 jaar oud

Vanaf 1 januari zijn al driehonderd waarnemingen doorgegeven van de kleine voorjaarsspanner. Veelal gaat het om één of enkele exemplaren, maar er worden er ook tientallen gemeld, tot zelfs 70 vlinders...


Lees verder 27 februari 2012   13 jaar oud
Een volwassen bosknikspriet

Met zweefvliegen zijn veel mensen wel bekend. Op zonnige dagen in voorjaar en zomer zijn deze vliegkunstenaars in tuinen te vinden, waar ze bloemen bezoeken om nectar en stuifmeel te snoepen. De winter komen ze door als ei, larve..


Lees verder 24 februari 2012   13 jaar oud
tuinvijver

De meeste vijvers zijn nu aan het dichtvriezen met op het ijs een laagje sneeuw. Daarmee wordt het risico vergroot dat de in uw vijver overwinterende kikkers en vissen kunnen stikken door zuurstofgebrek. Zorg dat er een opening..


Lees verder 1 februari 2012   13 jaar oud
Gewoon sneeuwklokje, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Net als veel andere soorten zijn ook de sneeuwklokjes dit jaar een maand vroeger gaan bloeien dan normaal. Eerder berichtten we bijvoorbeeld al over de vroege krokussen. Het moment waarop sneeuwklokjes gaan bloeien blijkt direct..


Lees verder 29 januari 2012   13 jaar oud
Tuinwolfspin (Pardosa ammentata)

Wie denkt dat koudbloedige insecten en andere ongewervelden alleen actief zijn als de temperatuur wat oploopt, en de winter als ei of in een rustfase doorbrengen, heeft het mis. Ga je tuin maar eens in, en ontdek dat het leven..


Lees verder 26 januari 2012   13 jaar oud
Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

Niet ergens in een natuurgebied, maar in een emmer in een Groningse achtertuin is een nieuwe insectensoort voor Nederland ontdekt. Metriocnemus carmencitabertarum is een dansmug van enkele millimeters groot. De soort heeft (nog)..


Lees verder 12 januari 2012   13 jaar oud

Archief