Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 66 van 97 - 964 Resultaten

Mier

De mier rukt op naar de vierde plaats, 1 op de 3 tuinen heeft vrijwel alle groepen bodemdieren ‘in huis’ en die dieren waren minder makkelijk te vinden dan in 2015. Waarschijnlijk het gevolg van de zeer droge en warme nazomer. Dat..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Buitenste heksenkring van Populierenvaalhoeden met aan de binnenkant een heksenkring van Bleke wilgengordijnzwammen

Nederland is aardig opgefrist door de kou en al die regen van de afgelopen weken. Ideaal weer voor het onverwachte verschijnen van heksenkringen. Heksenkringen zijn vooral goed zichtbaar op de keurig gemaaide grasvelden in de..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Accipiter nisus. Sperwer

De herfst is voor velen het moment om weer te beginnen met het voeren van vogels. Waar de tuin in de zomermaanden soms bijna leeg lijkt, melden mezen, vinken en andere tuinvogels zich weer. Soms zelfs nog zingend in de warme..


Lees verder 1 november 2016   8 jaar oud
Dagpauwogen op vlinderstruik

Bestrijdingsmiddelen, zowel chemische als biologische, worden in privétuinen volop gebruikt. Maar weten we eigenlijk wel welke effecten deze hebben op onze planten en dieren en op de bodem? Uit een kleinschalig onderzoek blijkt..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
agaatvlinder klimop primair

Iedereen met bloeiende klimop in de tuin weet dat dit een geweldige bron van nectar en stuifmeel is voor vlinders, bijen, zweefvliegen en nog veel andere insecten. Op een zonnige dag kan het in oktober en november een enorm..


Lees verder 25 oktober 2016   8 jaar oud
kolibrievlinder primair

Vorig jaar, 2015, was een topjaar voor de kolibrievlinder. Deze trekvlinder, die hier niet de winter kan overleven, was enorm veel aanwezig. Dit jaar zijn er veel minder waarnemingen. Het is een bijzondere vlinder die tot de..


Lees verder 13 oktober 2016   8 jaar oud
miljoenpoot

Van 1 tot en met 10 oktober is het tijd voor de Bodemdierendagen! Bodemdieren zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons, maar een steeds groter deel van Nederland is dorp of stad. Hoe gaat het daar met dat..


Lees verder 3 oktober 2016   8 jaar oud
Egel in gras

Met de Jaarrond Tuintelling worden nu ruim een jaar waarnemingen verzameld van wilde dieren en planten in de Nederlandse tuinen. En met succes, want inmiddels geven ruim 7000 tellers regelmatig waarnemingen door. Ook zoogdieren..


Lees verder 23 september 2016   8 jaar oud
rups scheefbloemwitje primair

Vorig jaar waren de eerste waarnemingen van het scheefbloemwitje in Nederland. Ook dit jaar zijn ze gezien en de afgelopen week is op minimaal twee plaatsen voortplanting geconstateerd. Er zijn eitjes afgezet en de rupsen zijn nu..


Lees verder 20 september 2016   8 jaar oud
Kruisspin

Het najaar is de tijd van de spinnen. Nu de nachten koelen en dauw zich afzet op hun webben, valt pas op hoeveel er in onze tuinen zitten. Maar hoe gaat het eigenlijk met de spinnen in Nederland? Op 10 en 11 september is de..


Lees verder 9 september 2016   8 jaar oud

Archief