Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 7 van 37 - 365 Resultaten

Grauwe kiekendief in de Sahel

Veel Europese vogels gebruiken tijdens hun overwintering in Afrika meerdere vaste locaties binnen een groot gebied. Voor grauwe kiekendieven is op basis van zenderdata uitgezocht of daarin patronen zijn te ontdekken en welke..


Lees verder 23 juni 2023   1 jaar oud

Al meer dan een maand heeft het nauwelijks geregend in Nederland. De laatste jaren zien we steeds vaker een lange reeks warme, droge dagen. Hogere temperaturen, nattere winters, extreme buien en drogere zomers: het weerbeeld..


Lees verder 18 juni 2023   1 jaar oud
Smalle weegbree

De tentoonstelling Stoep onder de loep in het Zaans Museum is compleet vernieuwd. De voorjaarsplanten hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe serie bloeiers. Ook buiten op de stoep is er veel verandering, mede als gevolg van het hete..


Lees verder 18 juni 2023   1 jaar oud
Verblekende russula

Onder de huidige warme en zonnige weersomstandigheden heb je maar weinig kans op paddenstoelen. Toch loont het de moeite om ook nu naar paddenstoelen te kijken. Er zijn namelijk ook soorten die zich niets aantrekken van een..


Lees verder 17 juni 2023   1 jaar oud
landkaartje voorjaar - primair

We zijn inmiddels in juni en een gevleugelde term in de vlinderwereld is de junidip. Dat is een periode waarin, na een kleine piek in mei, er even minder vlinders te zien zijn. In de loop van juni komt de tweede generatie van..


Lees verder 5 juni 2023   1 jaar oud
Ruziënde steltkluten, een steeds vaker gezien beeld.

Net als in de afgelopen twee jaar worden er veel steltkluten gemeld in ons land. Het gaat inmiddels om enkele honderden vogels. Ook de eerste jongen worden gezien. Maar er is een keerzijde aan dit verhaal...


Lees verder 2 juni 2023   1 jaar oud
Een mannetje van de zwarte heidelibel is te herkennen aan het vele zwart

De zwarte heidelibel is onze kleinste echte libel en de uitgekleurde mannetjes zijn met hun zwarte kleur niet met andere libellen te verwarren. Lange tijd was er weinig aandacht voor deze soort, want hij was wijdverspreid en heel..


Lees verder 25 mei 2023   1 jaar oud
Duinlandschap Terschelling (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur van de lucht, ook de bodem wordt warmer. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben onderzocht hoe de bodemtemperatuur in Nederland de komende dertig jaar..


Lees verder 24 mei 2023   1 jaar oud
Lisdodde veld in het najaar

Op de Friese boerderij de Nije Mieden is een proef gestart met het telen van lisdodde. Deze vorm van natte teelt, ofwel paludicultuur, kan een belangrijke vorm van duurzame landbouw worden. Op de tot voor kort ontwaterde veenweide..


Lees verder 19 mei 2023   1 jaar oud
Koopmanspolder

Veel van de regen die afgelopen winter in ons land viel, is rap naar onze delta’s gestroomd waar het zoete water zich uiteindelijk met het zoute water van de Noordzee en de Waddenzee mengt. In het IJsselmeergebied liggen echter..


Lees verder 16 mei 2023   1 jaar oud

Archief