Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 41 van 52 - 516 Resultaten

Gierzwaluw. Apus apus. Ooijpolder, Nijmegen. 1 mei 2008

Fenologie is de studie van jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen. Voorbeelden van onderzochte verschijnselen zijn de tijdstippen waarop trekvogels terugkomen, de eerste bladeren aan bomen komen en de eerste vlinders..


Lees verder 23 augustus 2013   11 jaar oud
Aziatische goudplevier, Ottersaat, Texel, 3 augustus 2013

Op Texel verblijft al sinds 24 juli een Aziatische goudplevier. Een zeldzame vogel, dwaalgast uit de toendra’s van Noord-Siberië. Maar de Aziatische goudplevier is niet zomaar een dwaalgast. Het heeft er de schijn van dat de soort..


Lees verder 20 augustus 2013   11 jaar oud
Batumi Raptor Count

In 2008 startte een groep Belgische jongeren de Batumi Raptor Count, een project dat al verschillende keren op Nederlandse steun kon rekenen. Batumi is een plaatsje aan de Zwarte Zeekust waar zich elk najaar enorme aantallen..


Lees verder 19 augustus 2013   11 jaar oud
Twee kraanvogels Fochteloërveen

Het gaat goed met de kraanvogels in Nederland. Met name in het Fochteloërveen. Door natuurontwikkeling ontstaan er in dit natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe steeds meer stille en natte plekken en daar profiteren de..


Lees verder 6 augustus 2013   11 jaar oud
Een juist geringde volwassen man Grauwe Klauwier

Het mannetje Grauwe klauwier ‘XX’ heeft met een respectabele leeftijd van 8 jaar en meer dan 200.000 vliegkilometers op de teller de Nederlandse records verbroken. Bovendien nestelt deze man zich in de top drie van oudst bekende..


Lees verder 1 augustus 2013   11 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Nouakchott is een gezenderde grutto van het ‘Kening fan 'e Greide’-project. Deze vrouwelijke grutto uit de Egmondermeer (NH) is op 27 juli 2013 vastgesteld in Sierra Leone, op een recordafstand van 5400 kilometer van de..


Lees verder 31 juli 2013   11 jaar oud
Zwarte ooievaar

Half juli druppelen er alweer wat zwarte ooievaars binnen en in augustus zullen ze weer op allerlei plekken in ons land te zien zijn. Pleisteraars bezoeken vooral hoogveengebieden en grootschalig boerenland, overtrekkende vogels..


Lees verder 26 juli 2013   11 jaar oud
thumnail Kruisbek mannetjes. Creative Commons Attribution-ShareALike 3.0 Unported. Elaine R. Wilson, www.naturespicsonline.com

Op dit moment worden er vrij veel kruisbekken gezien in Nederland; het zijn er duidelijk meer dan in 2011 en 2012 het geval was rond deze tijd. De aantallen kruisbekken variëren sterk van jaar tot jaar; gemiddeld elke drie, vier..


Lees verder 24 juli 2013   11 jaar oud

Geniet er nog maar even van als je een mooie groep kemphanen ziet. Want deze steltloper laat Nederland steeds vaker links liggen. Groepen van tienduizenden vogels zijn verleden tijd. Tijdens de trek in het voorjaar vliegt de..


Lees verder 19 juli 2013   11 jaar oud
De trekroute van de grauwe klauwier is recentelijk met kleine lichtloggers ontrafeld. Zoals vrijwel alle zangvogels reizen grauwe klauwieren veel sneller in het voor- dan in het najaar (totale treksnelheid is 190 versus 101 kilometer per dag).

Zoals bij alle vogels bestaat er ook onder trekvogels competitie om goede territoria en partners. Een individu zou voordeel kunnen hebben van eerder aankomen in het broedgebied dan de concurrenten, immers, wie het eerst komt, wie..


Lees verder 16 juni 2013   11 jaar oud

Archief