Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 95 van 132 - 1314 Resultaten

Verwachte start van het berkenpollenseizoen door de Pollenplanner voor 28 maart 2014.

De afgelopen week werd in de pollenval van het LUMC al het eerste berkenpollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft aan dat de komende dagen onder invloed van de verwachte zeer hoge temperaturen in heel het..


Lees verder 28 maart 2014   11 jaar oud

Er worden al weer op allerlei plekken oranjetipjes gezien. Dit voorjaarsvlindertje, dat vroeger de piek rond Koninginnedag had is er de laatste tientallen jaren steeds vroeger bij...


Lees verder 28 maart 2014   11 jaar oud
Spreeuw

Een spreeuwenpaar in het Brabantse Leende is er dit jaar wel erg vroeg bij. Zondag 23 maart legden zij hun eerste ei; een maand vroeger dan gemiddeld! Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast met camera die in het kader van het..


Lees verder 25 maart 2014   11 jaar oud
Maasvallei

“Water staat ons aan de lippen”, kopt De Morgen op 19/03/2014 naar aanleiding van het nieuwe VN-klimaatrapport dat eind deze maand in Japan wordt voorgesteld. Dat rapport voorspelt danteske taferelen met miljoenen..


Lees verder 20 maart 2014   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Door de uitzonderlijk zachte winter komen de eerste eikenprocessierupsen mogelijk al in de eerste week van april uit het ei. Gemeenten moeten hierdoor in vergelijking met voorgaande jaren eerder met preventieve bestrijding..


Lees verder 13 maart 2014   11 jaar oud
paddenoverzet

Achter ons ligt de op een na warmste winter sinds het begin van de waarnemingen in 1833. De gemiddelde temperatuur in het KMI-meetstation van Ukkel bedroeg 6,3 °C, flink hoger dan het normale gemiddelde van 3,6 °C. Verder lag het..


Lees verder 11 maart 2014   11 jaar oud
Vier tekenstadia op duim

Door de zeer hoge temperaturen loopt het verwachte tekenactiviteitsniveau deze dagen sterk op, en is het extra raadzaam om te controleren op tekenbeten na een dag in het groen. In het zuidoosten wordt zelfs de categorie ‘Zeer..


Lees verder 9 maart 2014   11 jaar oud
sleutelbloem (Primula) op 19 februari 2014

Door de zeer hoge wintertemperaturen komen veel tuinplanten al in bloei of in blad. Als je naar de klimhortensia, de pioenroos, de magnolia, de helleborus en sommige prunussen kijkt, dan lijkt het al volop lente. De ontwikkeling..


Lees verder 20 februari 2014   11 jaar oud
eisnoer gewone pad

Maart 2013 was koud. Vooral de tweede en de derde decade bleef het kwik ver onder de normale waarden: de tweede decade werd gekenmerkt door een uitzonderlijk lage gemiddelde temperatuur (1,5 °C t.o.v. 7,0 °C normaal) en ook na 21..


Lees verder 19 februari 2014   11 jaar oud
Hazelmuis

De uitzonderlijke weersomstandigheden deze winter gooien het leven van de Hazelmuizen in Voeren aardig overhoop. Net voor kerst vorig jaar hebben onderzoekers van de Zoogdierenwerkgroep nog een wakkere Hazelmuis aangetroffen...


Lees verder 5 februari 2014   11 jaar oud

Archief