Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 95 van 127 - 1266 Resultaten

Gewone pad

Maart 2013 was koud. Vooral de tweede en de derde decade bleef het kwik ver onder de normale waarden: de tweede decade werd gekenmerkt door uitzonderlijk lage gemiddelde temperatuur (1,5 °C t.o.v. 7,0 °C normaal) en ook na 21..


Lees verder 10 april 2013   11 jaar oud

Door de lage temperaturen zijn er in maart veel minder vlinders doorgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Zes soorten zijn helemaal nog niet gezien in 2013, van veel soorten zijn de aantallen meer dan negentig procent lager...


Lees verder 5 april 2013   11 jaar oud

Behalve zo nu en dan een kleine vos worden er, door het aanhoudende koude weer, momenteel erg weinig dagvlinders gezien. Maar ook nachtvlinders worden maar nauwelijks gemeld, op een enkele voorjaarsspanner en winteruil na...


Lees verder 2 april 2013   11 jaar oud
De goudalg Ochromonas eet een giftige blauwalg (Microcystis aeruginosa) op. Links slikt hij hem net in, rechts is de blauwalg inmiddels verorberd.

n een warmer klimaat gedragen blauwalg-etende goudalgen zich meer als dier en versterken zo het broeikaseffect. Als dier stoten ze namelijk CO2-gas uit in plaats van het vast te leggen. “En dat zal een grote impact hebben, want in..


Lees verder 30 maart 2013   11 jaar oud
Bloeiende hazelaar in Wageningen op 22 december 2008

Wie heeft er niet genoeg van de kou? De winter van 2012-2013 duurt voor ons gevoel abnormaal lang. Het ís ook koud, beaamt bioloog Arnold van Vliet. Maar abnormaal koud? Nou, nee. Het is meer een kwestie van een kort geheugen,..


Lees verder 30 maart 2013   11 jaar oud

In de korte warme periode begin maart zijn meer dan duizend meldingen van vlinders doorgegeven. Ze waren uit hun winterslaap gekomen en actief geworden. Overleven ze de kou die nu al weken aanhoudt?..


Lees verder 28 maart 2013   11 jaar oud
Tjiftjaf

Ongezien: op vijf dagen in de eerste week van maart na, liggen de temperaturen de voorbije drie maand systematisch flink onder het gemiddelde waar we statistisch recht op hebben. Nog tot het eind deze maand krijgen we elke nacht..


Lees verder 22 maart 2013   11 jaar oud
speenkruid

Vandaag begint officieel de lente, maar wat het weer betreft laat het voorjaar nog even op zich wachten. En als het weer niet opschiet doet de natuur dat ook niet. De ontwikkeling van de voorjaarsplanten ligt bijna twee weken..


Lees verder 20 maart 2013   11 jaar oud
CCA-SA licentie

Na temperaturen van +18 graden Celsius in de eerste week van maart zakte de temperatuur in de afgelopen week tot -13 graden. Het is te verwachten dat er net als vorig jaar veel vorstschade op zal treden bij vooral de tuinplanten...


Lees verder 16 maart 2013   11 jaar oud
Aanpassing uitstroomgat bij de rijshoutendam en de verzwaring met bigbags

Een niet te onderschatten dynamiek van de zee heerst aan de zuidwestkust van Ameland. Dat is wat de tussenstand van de eerste twee experimentele maatregelen van het project ‘Klimaatbuffer Zuidwest Ameland’ laat zien. In augustus..


Lees verder 13 maart 2013   11 jaar oud

Archief