Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 94 van 127 - 1266 Resultaten

Bruine kikker

Uit een voorlopige analyse van de eerste duizenden waarnemingen van amfibieën, vlinders en vogels die via Natuurkalender.nl zijn doorgegeven blijkt dat de verschillende soortgroepen zeer wisselend op de koude lente gereageerd..


Lees verder 2 juni 2013   11 jaar oud
Experiment 1 droogte tijdens groei 2

Invasieve uitheemse planten krijgen door extreme droogte of regenval meer kans om te woekeren in ons land. Het extreme weer laat zijn sporen achter in het bodemleven, waardoor inheemse plantensoorten worden geremd in hun groei...


Lees verder 1 juni 2013   11 jaar oud
Zeegrasveld dat niet is begraasd
VOOR EENMALIG GEBRUIK

“Zeegras heeft een hele belangrijke functie bij het tegengaan van kusterosie door golven, ook als dit zeegras intensief begraasd wordt,” concluderen Marjolijn Christianen en Jim van Belzen in het tijdschrift PLOS ONE van 28 mei...


Lees verder 1 juni 2013   11 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Hoewel iedereen naar de zon verlangt, is de koude meimaand gunstig voor mensen met een graspollenallergie. Door het koude voorjaar en het wisselvallige weer heeft het LUMC tot nu toe 94 procent minder graspollen geteld dan normaal..


Lees verder 26 mei 2013   11 jaar oud
Tweestijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De ontwikkeling van planten ligt door het koude voorjaar twee weken achter op de voorgaande jaren maar verschilt niets met de gemiddelde bloei vijftig jaar geleden...


Lees verder 19 mei 2013   11 jaar oud
The Mauna Loa Observatory is located two miles north of the summit, at 11,135 ft elevation.
    It is run by the National Oceanic and Atmospheric Administration, and known for measuring carbon dioxide.

Beleggers zouden er van smullen. Een koers die al 54 jaar een aaneengesloten reeks van stijgingen laat zien. In 1959 lag de koers op 316. Elk jaar steeg de koers gemiddeld met 0,4 procent. Dat lijkt niet echt veel maar over de..


Lees verder 12 mei 2013   11 jaar oud
Veel slanke waaiewrslakken in Oosterschelde in voorjaar 2013 na strenge winter

Nu de winterperiode, die ons allen zo lang in de ban heeft gehouden eindelijk achter ons lijkt te liggen kunnen we de eerste mogelijke effecten op onze mariene biodiversiteit in kaart brengen. Net zoals veel eerstelingen van..


Lees verder 12 mei 2013   11 jaar oud
eenmalig gebruik Koolmees met rups

Ondanks de verstoring door klimaatverandering is de koolmees niet in aantal achteruitgegaan. Wel vliegen er tegenwoordig minder jonge mezen uit, maar met minder concurrenten is de overlevingskans van die jongen groter. Alleen de..


Lees verder 29 april 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik. Proefopstelling Ecosystemen van de toekomst

Wat gebeurt er als een plant door klimaatverandering zonder vriend en vijand verhuist naar noordelijker streken? Gaat zij woekeren? Krijg je uiteindelijk weer hetzelfde of juist een nieuw ecosysteem? Dat gaat Wim van der Putten..


Lees verder 24 april 2013   11 jaar oud
Bedelende jonge Grauwe Klauwieren

Wat kunnen de gevolgen van klimaatverandering zijn voor broedvogels? Om dit in te kunnen schatten, is het effect van weersomstandigheden op het broedsucces van Grauwe klauwieren geanalyseerd. In het Britse tijdschrift Bird Study..


Lees verder 18 april 2013   11 jaar oud

Archief