Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 70 van 127 - 1266 Resultaten

scheefbloemwitje in nectarkroeg

Op het Kootwijkerzand zijn nectarkroegen gemaakt voor de heivlinder, kommavlinder en vooral de uiterst zeldzame kleine heivlinder. Deze soorten blijken regelmatige bezoekers: vooral blauwe knoop en vlinderstruik bezoeken de..


Lees verder 29 augustus 2018   6 jaar oud
groot dikkopje primair 1

Dankzij het warme weer afgelopen zomermaanden, lijken veel vlinders extra generaties te hebben deze nazomer. Zo zijn er aanwijzingen voor tweede generaties van onder andere kleine ijsvogelvlinder, heideblauwtje, groot dikkopje,..


Lees verder 27 augustus 2018   6 jaar oud
Ussurische buisvleermuis overwintert in een holletje in de sneeuw.

Afgelopen weken is in het toonaangevende tijdschrift Nature gepubliceerd dat de Ussurische buisneusvleermuis op een wel erg bijzonder manier overwintert, namelijk opgerold als balletje in de sneeuw. Een welkom cool nieuwtje in..


Lees verder 23 augustus 2018   6 jaar oud
heide in Noord-Brabant

Deze zomer benadrukt het nog eens: klimaatverandering vergt aanpassingen, ook in het natuurbeheer. De omgang met droogte, maar ook extreme neerslag vragen aandacht. Voor de dieren op de heide is maatwerk vereist om te voorkomen..


Lees verder 13 augustus 2018   6 jaar oud
Vaccinium uliginosum 9, Rijsbes,

Elke plantensoort heeft zijn eigen voorkeur voor de gemiddelde jaartemperatuur. Nu al is Nederland eigenlijk te warm voor zo’n 100 plantensoorten. Bij een verdere temperatuurstijging van drie graden zou Nederland voor bijna 500..


Lees verder 9 augustus 2018   6 jaar oud
Eik in wegberm met eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups is niet pas in 1989 in Nederland voor het eerst aangetroffen. Ze waren al voor 1900 op sommige plaatsen in grote aantallen aanwezig in Zuid-Nederland. Toen zijn al wegen afgesloten vanwege de overlast die de..


Lees verder 8 augustus 2018   6 jaar oud
Breda

Natte Natuurparels zijn door de provincie aangewezen gebieden met bijzondere natuurwaarden. Het doel is om deze kwetsbare ‘natte’ natuur te behouden en te herstellen. Dankzij het project krijgen flora en fauna in Ossendrecht een..


Lees verder 7 augustus 2018   6 jaar oud
klein koolwitje - primair

In de tiende editie van de tuinvlindertelling zijn gemiddeld acht vlinders per telling doorgegeven. Dat is de helft van het gemiddelde van de afgelopen jaren. Ook het aantal soorten dat is gemeld ligt met 3,5 per telling duidelijk..


Lees verder 6 augustus 2018   6 jaar oud
icarusblauwtje vrouw - primair

De hitte, de droogte, het is niet uit de media weg te slaan. Het is dan ook uitzonderlijk wat we dit jaar meemaken. Ook de vlinders reageren op de omstandigheden en dat maakt 2018 tot nu toe tot een zeer bijzonder vlinderjaar. Of..


Lees verder 6 augustus 2018   6 jaar oud
Varkensneus tussen twee houten planken

Innovators Frank Wind en Tjacko Sijpkens stelden zichzelf de vraag: kunnen wij varkens een prettig leven bieden in een varkensstal? Want ook varkens ervaren stress. Dat is niet fijn en ongezond! Samen met varkensboeren,..


Lees verder 2 augustus 2018   6 jaar oud

Archief