Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 118 van 127 - 1266 Resultaten

Kaal knopkruid http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/
K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Het effect van de zachte novembermaand van dit jaar is ook in de plantenbloei terug te zien. Veel soorten bloeien langer en op meer plaatsen dan normaal. Felgekleurde bloemenzeeën zul je niet meer aantreffen, maar als je goed..


Lees verder 29 november 2009   14 jaar oud
bont zandoogje klein

Hoewel de novembermaand warmer was dan gemiddeld zijn er, door het overwegend bewolkte weer, niet bijzonder veel vlinders gezien. Alleen van 20 tot 22 november, toen het warm en zonnig was, zijn in totaal nog 111 vlinders..


Lees verder 29 november 2009   14 jaar oud
vliegenzwam_onderwijsgek_GNUF

Door de relatief hoge temperaturen in de eerste helft van november zijn er momenteel nog uitzonderlijk veel paddenstoelen in de natuur te bewonderen. Meestal zijn eind oktober de meeste paddenstoelen weer verdwenen, maar door de..


Lees verder 24 november 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na..


Lees verder 22 november 2009   15 jaar oud
Scherpe boterbloem. Foto: Christian Fischer, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 3.0 Unported licentie

Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog steeds hier en daar bloeiende planten. Voor een aantal planten is het vrij normaal als ze in het najaar nog een kleine tweede bloei, de nabloei, laten zien. Deze novembermaand is echter op weg..


Lees verder 19 november 2009   15 jaar oud
Heidelandschap

Het Europese netwerk van natuurgebieden, Natura 2000, ontvangt onvoldoende financiering voor het herstel en beheer waardoor afgesproken natuurdoelen niet zullen worden gehaald. Voor zes landen, waaronder Nederland, is onderzocht..


Lees verder 17 november 2009   15 jaar oud
Eetbare processagarnaal01

Processa garnalen vormen een kleine familie (Processidae) waarvan slechts vier soorten op de Nederlandse kust voorkomen. Het zijn voor onze kust allemaal zeldzame, tot zeer zeldzame soorten. Er is slechts één locatie in de..


Lees verder 13 november 2009   15 jaar oud
Zeevenkel
Foto: Wout van der Slikke

Veel zeldzame plantensoorten gaan in aantal achteruit, maar een enkeling is bezig met een opmars. Zo krijgt Zeevenkel, een fraaie schembloem uit de kuststreek, juist op steeds meer plaatsen vaste voet aan wal. Het warmer wordende..


Lees verder 2 november 2009   15 jaar oud
kleine parelmoer klein

Bij de vroeg in het jaar vliegende dagvlinders is in 16 jaar een vervroeging van de vliegperiode van circa twaalf dagen opgetreden. Dit blijkt uit de gegevens van het monitoringonderzoek dat wordt uitgevoerd door vrijwilligers van..


Lees verder 25 oktober 2009   15 jaar oud
argusvlinder klein

De argusvlinder was een algemene vlinder in Nederland, maar hij is de afgelopen jaren uit een groot deel van Oost-Nederland verdwenen. De achteruitgang is ook te zien in andere West-Europese landen. Speelt de klimaatverandering..


Lees verder 22 oktober 2009   15 jaar oud

Archief