Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 104 van 127 - 1266 Resultaten

Sneeuwvlo

Het warme herfstweer heeft de Sneeuwspringers er niet van weerhouden om tevoorschijn te komen. Sneeuwspringers (ook wel Sneeuwvlooien genoemd) zijn rare snuiters. En dat niet alleen omwille van hun langwerpige kop. Als een van de..


Lees verder 22 november 2011   13 jaar oud
Wijde mantel in Oosterschelde, 2011: Foto Peter H. van Bragt

De Wijde mantel is een van onze mooiste tweekleppige weekdieren. Het is een Atlantische soort die pas het afgelopen decennium voet aan wal heeft gezet in onze kustwateren. De strenge winters van twee en drie jaar geleden hebben..


Lees verder 13 november 2011   13 jaar oud

Er vlogen nog veel vlinders tijdens de zachte zonnige dagen vorige week. Er werden meer dan tien soorten gezien, maar de meeste meldingen hebben betrekking op de atalanta, een trekvlinder...


Lees verder 7 november 2011   13 jaar oud
Beukenbos herfstkleuring

Afgelopen donderdag concludeerden we al dat de herfst dit jaar relatief laat is. Normaal zouden diverse bomen en struiken zoals els, hazelaar, meidoorn en berk al helemaal kaal moeten zijn. Wel werd het proces van bladverkleuring..


Lees verder 6 november 2011   13 jaar oud

Door het zachte weer deze herfst tot nu toe zijn er nu nog veel dieren en planten te zien die normaalgesproken al in winterrust zijn. De afgelopen vijf dagen werden er nog maarliefst 18 soorten dagvlinders gezien en tijdens de..


Lees verder 3 november 2011   13 jaar oud
Bargerveen, hoogveen,  Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported

Hoogveen in Nederland staat onder druk van klimaatverandering, zeker bij een scenario met stijgende temperaturen en meer verdroging (KNMI-scenario W+). De Tweede Kamer vroeg zich af of maatregelen voor het herstel van het hoogveen..


Lees verder 1 november 2011   13 jaar oud
Duits schijnridderkruis

Van planten en vogels is bekend dat sommige soorten hun areaal op een opmerkelijke manier uitbreiden. Maar ook bij microscopische organismen is dat het geval, ook al is dat veel moeilijker om vast te stellen en op te volgen...


Lees verder 20 oktober 2011   13 jaar oud
Gewone dotterbloem

Het bloeiseizoen van de planten zit er op voor dit jaar. De eerste nachtvorst markeert de overgang naar de winterperiode. Die zullen de meeste plantensoorten vooral ondergronds doorbrengen. Toch worden we zo laat in het jaar nog..


Lees verder 17 oktober 2011   13 jaar oud
Heivlinder

De heivlinder zit al veel langer in de problemen dan we al wisten. Uit de gegevens van vrijwilligers van het meetnet dagvlinders wisten we hoe de vlinder het vanaf 1990 deed. Met een nieuwe statistische methode lukte het..


Lees verder 15 oktober 2011   13 jaar oud
Jeepsafari op de Zandmotor

Naar verwachting gaat de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde op 31 oktober open voor publiek. Voor een enkeling was het al mogelijk om deze dynamische zandplaat te verkennen...


Lees verder 9 oktober 2011   13 jaar oud

Archief