Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 1 van 131 - 1304 Resultaten

Plasdras in de Sefonsterpolder

Er zijn allerlei manieren om samen bij te dragen aan natuurherstel en maatschappelijke opgaves. Eerder presenteerde Wageningen Environmental Research al tien categorieën natuurmaatregelen en een storymap met natuurmaatregelen en..


Lees verder 2 april 2025   12 min oud
Vogels bij zuiveringsinstallatie (eenmalig exclusief WUR)

Door klimaatverandering en menselijke activiteiten verdwijnen wetlands wereldwijd in rap tempo. Kunnen waterzuiveringsinstallaties een oplossing bieden voor vogels die afhankelijk zijn van deze natte gebieden? Nieuw onderzoek in..


Lees verder 31 maart 2025   1 dag oud

Vanaf 31 maart start Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland met een nieuwe podcast: 'Schubben & Slijm'. In deze tweewekelijkse podcast vraagt presentator Maarten Bruns gasten de schubben van het lijf over onze prachtige..


Lees verder 31 maart 2025   1 dag oud
Arnold van Vliet

Wat zijn de kosten en impact van klimaatverandering op Nederland? Hierover voerden tien experts een rondetafelgesprek met de Vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei. Op basis van de kennis van nu schetste ik waarmee we in een..


Lees verder 27 maart 2025   5 dgn oud
Staatsbosbeheer heeft het afgelopen plantseizoen voor 250 hectare nieuw bos gezorgd.

Met het aanbreken van het broedseizoen is er weer een einde gekomen aan het planten van nieuw bos. Tiemen Brouwer, landelijk coördinator nieuw bos, noemt het afgelopen plantseizoen succesvol. “De weersomstandigheden waren perfect...


Lees verder 26 maart 2025   1 week oud
Veluwe - Leemputten

Er zijn maar een paar plekken op de Veluwe waar het soortenrijke ‘blauwgrasland’ voorkomt. Natuurgebied De Leemputten Staverden en het aangrenzende Verbrande Bos herbergen zeldzame en bedreigde planten en paddenstoelen. Helaas..


Lees verder 25 maart 2025   1 week oud

Met dijken, keringen en kanalen hebben wij de rivieren in ons land naar onze hand gezet. We verdedigen de kustlijn. Door klimaatontwrichting is die strategie niet houdbaar. Filmmaker Rik van der Linden brengt met de documentaire..


Lees verder 23 maart 2025   1 week oud

Willen we bij warm weer niet worden bedolven onder de muggen, dan moeten we onze leefomgeving slim inrichten. Dat zegt onderzoeker Sander Koenraadt in zijn inauguratierede ‘Blood, sweat and fears’ op 21 maart. Koenraadt wordt..


Lees verder 21 maart 2025   1 week oud
Verschil in ontwikkeling van een rij sierkersen in Ede tussen 19 maart 2024 en 19 maart 2025

Vandaag begint de lente formeel. Het verschil met vorig jaar – het vroegste voorjaar ooit – blijft ondanks de paar warme dagen op bijna drie weken staan. GrowApp-beelden tonen dit verschil mooi. De ontwikkeling in de natuur is wel..


Lees verder 20 maart 2025   1 week oud
Veengebied vanuit de lucht

Nederland en Vlaanderen kampen met uitdagingen rond waterbeheer, biodiversiteit en klimaat. Het herstel van natte natuur als veengebieden en wetlands en natte(re) landbouw is cruciaal om Vlaanderen en Nederland weerbaarder te..


Lees verder 18 maart 2025   2 wkn oud

Archief