Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 1 van 127 - 1266 Resultaten

Het “oude“ SUIT-Team in actie tijdens de afgelopen Arctische expeditie PS144: van links naar rechts Uwe Grundmann, Hauke Flores, Martina Vortkamp, Michiel van Dorssen, en Kapitein Stefan Schwarze. (eenmalig wmr)

Onderzoekers zijn in september teruggekeerd van een expeditie naar de centrale Arctische Oceaan aan boord van RV Polarstern. Tijdens deze reis verzamelden ze belangrijke monsters om het onderzoek naar Arctische kabeljauw voort te..


Lees verder 19 november 2024   2 dgn oud
Nat middenterrein Ecodorp Boekel

Via het platform Brabanders voor Natuur is Ecodorp Boekel een crowdfunding gestart voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun middenterrein. Nu ontstaat daar bij elke regenbui een grote plas, maar met hulp van de..


Lees verder 3 november 2024   2 wkn oud
Wat zeggen mossen en korstmossen op bomen in centrum Amsterdam over hittestress in de straat?

Welk effect heeft het warmere stadsklimaat op de natuur in onze binnensteden? Onderzoekers Tim Claerhout en Laurens Sparrius kijken naar het effect van stadshitte op mossen en korstmossen op bomen. Met het citizen science-project..


Lees verder 25 oktober 2024   3 wkn oud

Hangvennen herbergen een unieke combinatie van flora en fauna die je bijna nergens anders vindt. De bijzondere vennen zijn al vrij zeldzaam en daarbij hebben ze door menselijke ingrepen in het verleden ook nog eens aardig wat te..


Lees verder 22 oktober 2024   4 wkn oud

Ondanks succesverhalen over groeiende aantallen sneeuwluipaarden, Europese bizons of berggorilla’s in het wild gaat het wereldwijd nog steeds slecht met de natuur. Uit het nieuwste internationale Living Planet Report van het..


Lees verder 10 oktober 2024   1 maand oud
Illustrator Jeroen Helmer

Jeroen Helmer is al illustrator bij ARK sinds de oprichting vijfendertig jaar geleden. Zijn verhaaltekeningen worden over de hele wereld gebruikt door wetenschappers en mensen die rewilding in de praktijk brengen. Zijn tekeningen..


Lees verder 6 oktober 2024   1 maand oud
Boomhazelaar in vrucht

Tot voor kort was de Hazelaar met zijn dikke houtige – alleen met een notenkraker te kraken dop – de enige inheemse soort met 'echte' noten. De afgelopen decennia heeft de Okkernoot zich in Nederland sterk uitgebreid en kan..


Lees verder 1 oktober 2024   1 maand oud
Bruin blauwtjes - primair

Vanaf 2018 hadden we te maken met relatief hete en droge zomers. Een soort als het bruin blauwtje is daar gek op en die zagen we de laatste jaren dan ook sterk toenemen in verspreiding en in aantal. Maar dit jaar was nat en dat..


Lees verder 30 september 2024   1 maand oud

De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn te bereiken door grootschalig in te zetten op het gebruik van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Dat schrijft een internationale groep..


Lees verder 19 september 2024   2 mnd oud
Dennenprocessierupsen in de stress, het moment waarop ze hun brandharen los laten

Vlinders van de dennenprocessierups zijn recent waargenomen in drie provincies in België, waaronder Luik, niet ver van de Nederlandse grens. Het is niet uitgesloten dat de eerste vlinders Nederland al hebben bereikt...


Lees verder 13 september 2024   2 mnd oud

Archief