Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 88 van 127 - 1268 Resultaten

Voor eenmalig gebruik, Miniacina miniacea

Het lijkt op een rood koraalachtig waaiertje. Maar dit sierlijke verschijnsel is een foraminifeer, een eencellig organisme met een kalkskelet. Het heet Miniacina miniacea. Fotograaf en Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond het..


Lees verder 5 maart 2015   10 jaar oud
De verspreiding van de Chileense zakpijp gaat zeer langzaam

De eerste waarnemingen van de Chileense zakpijp in de Nederlandse kustwateren zijn uit het voorjaar van 2008. Deze exoot werd toen al massaal aangetroffen op de pontons in de jachthaven van Burgsluis, Oosterschelde. In de zomer..


Lees verder 1 maart 2015   10 jaar oud

Zijn naam geeft niet aan hoe bijzonder deze schelp is. Vindster mevrouw Kenselaar had een sterk vermoeden, en dat was het ook. Terwijl hij veel weg heeft van een kokkel is een zwinkokkel een heel ander dier. Hij is niet eens..


Lees verder 19 februari 2015   10 jaar oud
bultrug thumbnail

De walvis die zondag in de Oosterschelde is gesignaleerd, is een bultrug. De laatste jaren worden bultruggen vaker gesignaleerd, maar het blijft bijzonder. Na een eerste stranding in 2003 (Hoek van Holland), werden vrijwel..


Lees verder 17 februari 2015   10 jaar oud
Zeldzame Citroenslak gevonden tijdens LIMP excursie van 7 februari 2015 in de noordwestelijke Oosterschelde.

Op 7 februari 2015 is in de noordwestelijke Oosterschelde de zeldzame Citroenslak aangetroffen. In de afgelopen 30 jaar is deze zeenaaktslak in de Zeeuwse wateren slechts 5 keer eerder aangetroffen. Wat de waarneming nog..


Lees verder 15 februari 2015   10 jaar oud

Nee, geen karakter uit Star Wars. G3BGGW is een drieteenstrandloper die in mei 2013 op IJsland is geringd. Hij is helaas op 1 februari 2015 dood gevonden langs de weg naar strandpaal 9 op Texel. Wat deze vogel zo bijzonder maakt..


Lees verder 12 februari 2015   10 jaar oud
Haring. Clupea harengus

Tijdens het 16de Die Hard weekend zwommen Ivo Madder, Peter van Rodijnen en Niels Schrieken tegen een prachtig schouwspel aan van een grote school juveniele haring. Op een diepte van 11 meter kwam het trio de bal van duizenden..


Lees verder 10 februari 2015   10 jaar oud

Ergens in de zee rond Texel zwemmen zevenenzestig jonge haaitjes. Het bewijs: grote kluwens met in totaal 67 lege eikapsels die op het strand van de Hors zijn aangespoeld. Vaak is dit het beste bewijs dat een diersoort er is, ook..


Lees verder 5 februari 2015   10 jaar oud
Aggregatie van Rosse sterslakken als onderdeel van hun voorplanting strategie

De winterperiode is voor de Rosse sterslak het seizoen bij uitstek om zich voort te planten. In het koude zeewater verzamelen ze zich nu in grote groepen op de zeebodem om geduldig en langzaam aan de paring en de voortplanting te..


Lees verder 1 februari 2015   10 jaar oud

In de Noordzee leven zeemonsters! Maanvissen, haringkoningen, reuzenhaaien, potvissen, rode haarkwallen. Ze komen hier allemaal voor, ook al is het soms per ongeluk. Soms spoelen ze aan op Texel. In de expositie van Ecomare kun je..


Lees verder 30 januari 2015   10 jaar oud

Archief