Zevenenzestig hondshaaitjes rond Texel
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Ergens in de zee rond Texel zwemmen zevenenzestig jonge haaitjes. Het bewijs: grote kluwens met in totaal 67 lege eikapsels die op het strand van de Hors zijn aangespoeld. Vaak is dit het beste bewijs dat een diersoort er is, ook kan dit aanspoelsel uit het Kanaal komen. Hondshaaien waren jarenlang schaars in de Noordzee; toen was het vinden van hun eikapsels meer uitzondering dan regel. Maar het gaat nu beter met de soort. En dus worden hun eikapsels ook vaker gevonden.
Laatbloeiers
Hondshaaien zijn pas geslachtsrijp als ze 4 of 5 jaar oud zijn. Eigenlijk bepaalt hun lengte wanneer ze precies volwassen zijn. Vanaf een lengte van 50 centimeter kunnen ze zich voortplanten. Andere haaiensoorten zijn nog later volwassen en geslachtsrijp.
Twee eieren per keer
Vrouwtjes hondshaaien laten per keer twee eieren los. Ze paren met meerdere mannetjes en bewaren een flinke voorraad zaad. De twee eieren worden bevrucht uit deze voorraad en elk ei is voorzien van een kapsel. De eikapsels hebben vier gekrulde, stevige ‘draden’ in de hoeken. Als het zover is steekt één kant van de eikapsels uit de onderzijde van het vrouwtje. Door met haar buik langs wieren en andere vastzittende objecten op de zeebodem te wrijven, blijven de draden daar achter hangen. Zo gauw de gekrulde draden vast blijven zitten, zwemt het vrouwtje weg en worden de eikapsels uit haar lijf getrokken. Ze begint dan aan het volgende paar eieren. Op deze manier kan ze 30 tot 190 eieren per jaar leggen. Niet slecht voor een haai!
Het leven van een hondshaai
Dubbelgevouwen zit het embryo in het eikapsel tot het aan één kant open gaat en het haaitje geboren wordt. Dat kan 5 tot 11 maanden duren en is afhankelijk van de temperatuur van het water. Hoe warmer het water, hoe eerder het jong geboren wordt. Het jonge haaitje is dan tussen de 7 en 11 centimeter lang. Hondshaaien worden niet langer dan 1 meter. Ze jagen ’s nachts op allerlei kleine bodembewonende zeedieren en ze zijn volkomen ongevaarlijk voor mensen.
Belgische ‘Vis van het Jaar’
Omdat het nu erg goed gaat met de soort heeft de Belgische visserij de hondshaai uitgeroepen tot ‘vis van het Jaar 2015’. Dat betekent dus ook dat er op mag worden gevist. In 2013 vingen Belgische vissers bijna 500 ton hondshaai in de Atlantische Oceaan. Hondshaai wordt ook wel als ‘zeepaling’ verkocht.
Meer weten
Op Ecomare zijn vaak haaieneieren te zien in een klein aquarium. Geregeld worden jonge haaitjes geboren. Als je geluk hebt, kun je dus zelf zien hoe een jonge haai uit zijn ei kruipt! Lees meer over hondshaaien in onze digitale encyclopedie.
Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen