Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 79 van 122 - 1211 Resultaten

Voor eenmalig gebruik, Kattendoorn in de Nederlanden

Als je langs het duinpad bij het natuurgebied de Nederlanden op Texel wandelt kun je genieten van heel wat bijzondere planten. De bodem is bedekt met kleurige bloemen, waaronder diverse soorten die je maar zelden tegenkomt...


Lees verder 16 juli 2015   9 jaar oud
Bleke gevlekte rog. Voor eenmalig gebruik

Op vrijdag 12 juni ving de viskotter TX68 juist ten noordwesten van de Engelse Banken een vreemde rog. Het dier was een stuk bleker dan de roggen die de vissers normaal vangen. Toch dachten ze meteen aan een gevlekte rog. Arthur..


Lees verder 9 juli 2015   9 jaar oud
Zeegras
Foto: Ronald C. Phillips, CC BY-SA 3.00-licentie

Ook in Nederland zijn er kansrijke locaties voor het herstel van droogvallend zeegras. Een vergelijking met locaties in Duitsland en Denemarken laat zien dat vooral luwe plekken onder de Waddeneilanden en langs de Friese en..


Lees verder 6 juli 2015   9 jaar oud
Veelstippige kroonslak uit de Nederlandse Noordzee 2011

Regelmatig wordt op Natuurbericht.nl een nieuwe Nederlandse soort gemeld. Deze keer wordt echter een soort zeenaaktslak definitief van de Nederlandse faunalijst geschrapt. Er heeft altijd al twijfel bestaan over de mogelijke..


Lees verder 5 juli 2015   9 jaar oud

“Toen ik hem in het water gooide, sprong hij er bijna weer uit. Zo goed kon hij drijven”, aldus Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen. Ze vond op 30 juni een zwarte walnoot op het Texelse strand De Hors. Waarschijnlijk is hij met de..


Lees verder 2 juli 2015   9 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, rode haarkwal

Het zijn gevreesde zeedieren, rode haarkwallen, hoewel ze prachtig zijn om te zien. In noordelijke wateren, bij Noorwegen, kunnen ze meer dan twee meter in doorsnee worden en hun stekende tentakels zijn dan soms zes meter lang. In..


Lees verder 25 juni 2015   9 jaar oud
Het Goudstipje is, met eikapsels, in juni 2015 voor de tweede keer bij het 't Horntje, Texel, door sportduikende biologen waargenomen.

Begin juni 2015 vonden sportduikende biologen bij 't Horntje op Texel twee exemplaren van het voor de Nederlandse kust zeer zeldzame Goudstipje, om vervolgens ook de eerste bevestigde waarneming van de Groene wierslak voor deze..


Lees verder 21 juni 2015   9 jaar oud
voor eenmalig gebruik, witsnuitdolfijnen bij de zeilboot

Inge en Jaap Kos zagen 5 juni ’s avonds een grote groep van 30 tot 50 witsnuitdolfijnen om hun zeilboot. Ze voeren op dat moment op de Noordzee tussen Engeland en Nederland, in het Engelse deel van de Noordzee, ter hoogte van..


Lees verder 19 juni 2015   9 jaar oud
Voor eenmalig gebruik, dwergsterns op de Hors

Het zijn spannende tijden voor strandbroeders. Met een nest zo dicht bij zee, kan een voorjaarsstorm het einde betekenen van alle inspanningen. Er is altijd gevaar voor overstroming. Op 2 juni is het kantje boord, een..


Lees verder 11 juni 2015   9 jaar oud
Het grind op de Klaverbank vormt een natuurlijk ecosysteem waarop Dodemansduim, ons enige koraal, massaal op groeit

Waarom verdient de Klaverbank het predicaat “De laatste wildernis van Nederland”? In bijna alle Nederlandse natuurgebieden is de invloed van de mens bepalend voor de aanwezige soorten planten en dieren. Oerbossen hebben we niet..


Lees verder 7 juni 2015   9 jaar oud

Archief