Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 61 van 122 - 1212 Resultaten

Eind oktober hebben sportduikers een opmerkelijke vis waargenomen in de Oosterschelde. In ondiep water zwom een jonge Zonnevis. Deze soort is in de Nederlandse zeearmen erg zeldzaam en is slechts enkele keren waargenomen in de..


Lees verder 3 december 2017   6 jaar oud
Sterna hirundo. Visdief, pullus, jong

Staatsbosbeheer heeft het leefgebied van allerlei dieren langs het Haringvliet verbeterd. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan, komt hier weer een geleidelijke overgang tussen zoet rivierwater en zout zeewater...


Lees verder 29 november 2017   6 jaar oud
Phoca vitulina. Gewone zeehond

Door de opwarming van het klimaat trekt het zee-ijs rond de noordpool zich terug. Wolf Mooij (NIOO-KNAW) en Geert Aarts en Sophie Brasseur (Wageningen Marine Research) gaan modellen ontwikkelen om beter te begrijpen wat de invloed..


Lees verder 20 november 2017   7 jaar oud
Blauwvintonijn

Een van de grootste en meest iconische vissen uit de oceaan zwemt, na tientallen jaren afwezigheid, opnieuw rond in de Noordzee. Goed nieuws voor de mariene biodiversiteit: Blauwvintonijnen behoren tot de meest bedreigde vissen..


Lees verder 10 november 2017   7 jaar oud
Fulmarus glacialis. Noordse stormvogel

Elk jaar brengt Wageningen Marine Research in opdracht van Rijkswaterstaat een rapport uit omtrent de hoeveelheid plastics in magen van in Nederland gevonden Noordse Stormvogels. Dit is een graadmeter voor Nederlands en Europees..


Lees verder 6 november 2017   7 jaar oud
Steenslijmvissen, Oosterschelde, 2017

In 2017 zijn opvallend veel waarnemingen gedaan van zeevissoorten die oorspronkelijk een meer zuidelijke verspreidingsgrens hadden. Een effect van het langdurig uitblijven van strenge winters. Naast de opmerkelijk grote aantallen..


Lees verder 5 november 2017   7 jaar oud
Infographic zoute en zilte natuur in Nederland

Nederland kan de deltanatuur in Zeeland en Zuid-Holland terugbrengen, en tegelijkertijd het landschap beschermen tegen zeespiegelstijging. Door natuur en water de ruimte te geven, ontstaat een groene kustverdediging als..


Lees verder 1 november 2017   7 jaar oud

Nederland is twee soorten spookkreeft rijker. Ze werden ontdekt bij de electriciteitscentrale van Borssele aan de Westerschelde. Beide spookkreeften hadden nog geen Nederlandse naam: voorgesteld worden Bruingevlekte spookkreeft en..


Lees verder 22 oktober 2017   7 jaar oud
Stekelrog, juveniel, wikipedia,  Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal

In de Oosterschelde bij Yerseke zijn voor het eerst gekweekte stekelroggen in de natuur uitgezet. De experimentele uitzet markeert een bijzonder moment. Niet eerder is geprobeerd om met gekweekte roggen natuurlijke populaties te..


Lees verder 18 oktober 2017   7 jaar oud
Ameland, Saxifraga http://www.freenatureimages.eu/

Het effect van bodemdaling op de Amelandse natuur als gevolg van gaswinning wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Duinvalleien nabij het centrum van de bodemdalingsschotel worden steeds natter. Op bepaalde delen van de..


Lees verder 15 oktober 2017   7 jaar oud

Archief