Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 57 van 122 - 1212 Resultaten

Het Bloedrode plooimosdiertje is een door de mens over grote delen van de wereld verspreide exoot. In Europa had de soort zich al wel langs de Atlantische kust, maar nog niet langs de Noordzeekust gevestigd. Recent bleek dat de..


Lees verder 11 november 2018   6 jaar oud

In onze zoete en brakke wateren leefden tot voor kort drie kleinere mosseltjes, alle familie van de eetbare mossel. Dit jaar kwam daar de Aziatische mossel bij. Dat er zo snel een vijfde zou opduiken, kon niemand voorzien. Het..


Lees verder 21 oktober 2018   6 jaar oud
Onbekende zakpijp, Oosterschelde

Onder het zeeoppervlak leven de mooiste organismen. Vooral de Zeeuwse Delta geldt als eldorado, waar duikers regelmatig 'iets nieuws' ontdekken. Maar niet alle nieuwelingen geven hun identiteit zomaar prijs. Momenteel wordt er..


Lees verder 10 oktober 2018   6 jaar oud

De Nederlandse kustwateren blijven verrassen. Regelmatig worden door duikers soorten ontdekt die geheel nieuw zijn voor onze onderwaterfauna. Dat geldt ook voor de nieuwe zakpijp Polycarpa scuba. Deze doet een beetje denken aan..


Lees verder 7 oktober 2018   6 jaar oud
Bultrug in de Noordzee bij Castricum

De laatste tientallen jaren tekenen zich duidelijke veranderingen af in het voorkomen van walvisachtigen in de Noordzee. De bultrug wordt steeds vaker gespot en het aantal strandingen van nog zo’n reus, de potvis, neemt gestaag..


Lees verder 4 oktober 2018   6 jaar oud

Aan de Nederlandse faunalijst zijn recent vier weekdiersoorten toegevoegd, twee hiervan komen uit het mariene milieu (de zee). De Aziatische mossel is in Europa een exoot. Ze worden niet gegeten, maar zijn wel verwant aan de..


Lees verder 30 september 2018   6 jaar oud
Gehoornde slijmvis Oosterschelde aug. 2017

Herinnert u zich nog de afgelopen koude winter, met ijspret tot begin maart? Toen troffen we als gevolg van de lage zeewatertemperaturen grote aantallen dode Fluwelen zwemkrabben aan in de Oosterschelde. Nu, midden in de zomer,..


Lees verder 26 augustus 2018   6 jaar oud
Juveniele Rosse sterslak

Tijdens de warmste dagen van deze record zomer zijn er hele jonge Rosse sterslakken in de Oosterschelde aangetroffen. Dat is opmerkelijk omdat deze soort hoofdzakelijk in winter en voorjaar wordt gezien, en er bij Stichting..


Lees verder 12 augustus 2018   6 jaar oud
Soepschildpad bij Bonaire

Een zeegrassoort uit de Rode Zee overwoekert de inheemse zeegrassoorten in het Caribisch gebied waarvan de groene zeeschildpad leeft. De iconische ‘soepschildpadden’ zien hun graasgebieden afnemen, want in het vreemde zeegras..


Lees verder 30 juli 2018   6 jaar oud
Zeekoet. Foto: René van Rossum

Vogelbescherming Nederland heeft Carola Schouten, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, opgeroepen om het zeegebied dat bekend staat als 'de Bruine Bank' aan te wijzen als Natura 2000 gebied voor alken en..


Lees verder 18 juli 2018   6 jaar oud

Archief