Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 54 van 122 - 1212 Resultaten

Wetenschappers hebben de West-Europese populaties van de Hemelsblauwe knotsslak onderzocht. Hun conclusie is dat er hier niet één, maar drie nauwverwante soorten zeenaaktslakken met een blauwe band op de cerata aanwezig zijn. Twee..


Lees verder 16 juni 2019   5 jaar oud
Ouwerkerkse kreek

In de toekomst treffen we door klimaatverandering mogelijk vaker giftige algen in onze kustwateren aan. Onderzoekers Karen Brandenburg en Dedmer van de Waal van het NIOO raden dan ook aan om dit nauwlettend in de gaten te houden..


Lees verder 7 juni 2019   5 jaar oud
Curaçao coral reefs

Bijna een derde van alle mariene soorten zijn te vinden op of rond koraalriffen. De snelle afname van koraalriffen is dan ook een grote zorg. Om koralen als geheel beter te begrijpen, hebben wetenschappers eukaryotische..


Lees verder 6 juni 2019   5 jaar oud

Recent is door sportduikers een levende Witte wenteltrap gevonden in de Oosterschelde. In de afgelopen twintig jaar is deze soort, duikend in de Oosterschelde, slechts twaalf keer gemeld bij Stichting ANEMOON. Het betreft dus een..


Lees verder 2 juni 2019   5 jaar oud
Onderzoekers zaaien zeekraal in

Voor de kust van Delfzijl zijn op 27 mei miljoenen zeekraalzaadjes ingezaaid op de pas aangelegde pionierkwelder. Deze kwelder is een testlocatie voor kwelderontwikkeling om de effecten van de zeespiegelstijging te beperken. In..


Lees verder 29 mei 2019   5 jaar oud
Schelpdierbanken in de Noordzee EENMALIG GEBRUIK

Uit de eerste pilots voor herstel van schelpdierbanken in de Noordzee blijkt dat dit herstel mogelijk is. Veel van de uitgezette oesters overleven en planten zich voort op de verschillende proeflocaties. De factoren die dit succes..


Lees verder 26 mei 2019   5 jaar oud

In Nederland leven meerdere schelpdieren uit de familie der dunschalen. De Glanzende dunschaal (Abra nitida) komt voor in de Noordzee in wat dieper water. Eind jaren 80 dook het dier ook op in ondieper water in het Deltagebied...


Lees verder 19 mei 2019   5 jaar oud

In de eerste lentemaand zijn er langs onze kust gewoonlijk veel druiven te vinden. Op het strand is dit een aankondiging van het begin van de lente. Bij Zeedruifjes moet je niet denken aan fruit en wijn, maar aan kleine kwallen.....


Lees verder 5 mei 2019   5 jaar oud
Vogelobservatorium Tij brengt deltantuur Haringvliet dichtbij

Het Haringvliet is een icoon rijker. Het nieuwe vogelobservatorium Tij biedt een prachtig uitzicht over het weidse Haringvliet en haar vogelrijkdom. Het originele en duurzame ontwerp is in de vorm van een ei van de grote stern..


Lees verder 28 april 2019   5 jaar oud

Een verkennende analyse van de duikwaarnemingen in de Zeeuwse wateren laat over de laatste 10 jaar een toename zien van de 'waaiergarnalen'. De volgende vragen doen zich voor: neemt alleen de Bonte waaiergarnaal toe, gaat het om..


Lees verder 21 april 2019   5 jaar oud

Archief