Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 102 van 127 - 1268 Resultaten

Op 3 september voerde het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) een toezichtsvlucht uit boven Belgische wateren. Doel: monitoring van zeezoogdieren en controle van vervuiling. Naast een dertigtal..

In september zorgt de natuur in de kwelder voor een spetterend afscheid van de zomer. Het sappige groen van zeekraal en schorrenkruid verandert langzaam in rood, geel en paars. Zo kan het vlakke kweldergebied wat herfstkleuren..

In 2008 werd de Filippijnse tapijtschelp voor het eerst levend in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In een korte periode heeft deze eetbare soort zich in de Oosterschelde zeer sterk uitgebreid. Er wordt nu zelfs al..
Het lijken net ouderwetse schemerlampjes, de roomwitte bloemen van het wintergroen. Ze bloeien nu met duizenden tegelijk in de jonge duinvalleien op de zuidpunt van Texel, nog meer dan anders. Vooral op lage duinhellingen en..

Het voorjaar en de zomer zijn bij uitstek het seizoen om in de Nederlandse kustwateren te speuren naar Zeenaaktslakken. Voor veel sportduikers zijn het de pareltjes onder de weekdieren. Kleurrijk en fotogeniek zijn het tevens..

Walvisalarm voor de Franse en Belgische kust. Dit keer niet voor een aangespoelde blubberberg maar voor een levend exemplaar. Voorzichtig oordeel van de experten: Dwergvinvis...

Een haai in de Waddenzee verwacht je misschien niet direct. Toch vond de Texelse Maaike Speckmann op het strandje bij de jachthaven van Oudeschild een mannelijke gladde haai van ongeveer een halve meter lang. Gladde haaien komen..

Dit keer geen gemekker en geklaag: stranden vol zonnekloppers en pootjesbaders. De kusthoreca is blij. Enkel een golf van kwallen lijkt de pret nog enigszins te kunnen bederven...

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als in het voorjaar het oppervlaktewater begint op te warmen, ontstaan er in stilstaande wateren zogenaamde thermoclines, ook wel spronglagen genoemd. Omdat zuurstof slecht door een..

Ze zijn niet veel groter dan het topje van je duim. Dwerginktvisjes komen langs de hele Noordzeekust voor, maar nergens veel. Je krijgt ze dus niet vaak te zien. Tijdens een excursie bij de vuurtoren van Texel vingen vrijwilligers..