Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 10 van 121 - 1209 Resultaten

fuikhoren

Een efficiënte opruimploeg verdween in de geologische oudheid volledig uit ons kustgebied. Zelfs toen de vertegenwoordigers terugkwamen, spoelden lange tijd vrijwel uitsluitend fossiele resten aan. Maar ze zijn weer helemaal terug..


Lees verder 3 maart 2024   8 mnd oud
Tjisse van der Heide

Hoogleraar kustecologie en NIOZ-onderzoeker Tjisse van der Heide ontvangt een prestigieuze Vici-beurs voor zijn onderzoek naar herstel van kustecosystemen. Dat heeft NWO vandaag bekendgemaakt. Van der Heide ontvangt een beurs van..


Lees verder 29 februari 2024   8 mnd oud
Olie op de stranden van Bonaire

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen, het zeegras, de mangroven en dus ook..


Lees verder 29 februari 2024   8 mnd oud
Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   8 mnd oud
schelpenteldag - bijgesneden voor lead

Ook dit jaar kun je weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker, en je helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert. ..


Lees verder 24 februari 2024   8 mnd oud
Taking water samples from the erosion experiment in the Oosterschelde. In the photo Alena di Primio and Dunia Rios-Yunes.

Als stormen in de toekomst sterker worden door het veranderende klimaat, kan er tijdelijk meer stikstof vrijkomen uit de bodem van getijdegebieden in de Ooster- en Westerschelde. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien..


Lees verder 22 februari 2024   8 mnd oud
Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   9 mnd oud
Drie Zakpijpen uit onze wateren. v.l.n.r:  Doorschijnende zakpijp (Ciona intestinalis - inheems); Knotszakpijp Styela clava (exoot); Zeebes (Dendrodoa grossularia)

Rare wezens zijn het, zakpijpen. Vanwege de zakvorm met twee pijpjes bovenop genoemd naar een doedelzak. Van de twintig Nederlandse soorten op een nieuwe poster, is de helft exoot. Een opvallend groot deel dus...


Lees verder 18 februari 2024   9 mnd oud
De karkó schelp (Aliger gigas) lead

Van april tot en met december 2023 werden honderd gekweekte jonge karkó-schelpen in de zee bij Curaçao uitgezet met als doel om de natuurlijke populatie van karkó’s te versterken. In het pilotproject ‘Conquer the Future’ blikt..


Lees verder 16 februari 2024   9 mnd oud
Video still of a cold-water coral reefs taken

Koralen komen veelvuldig voor in het koude en donkere water van de diepzee. Daar zijn ze op zoek naar eten, waarbij ze steeds hogere bergen bouwen om dichter bij voedselbronnen te komen. Maar daarbij kunnen ze zichzelf wel..


Lees verder 14 februari 2024   9 mnd oud

Archief