Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 61 van 197 - 1966 Resultaten

Oud wilgenbos in de Biesbosch, groeiplaats van Glimmend schaduwmos

In 2020 werd in de Biesbosch een voor de wetenschap nieuw korstmos ontdekt, Glimmend schaduwmos. Hoe kan zo’n nieuwe, redelijk opvallende soort hier plotseling verschijnen? Een van de verklaringen zou kunnen zijn, dat de soort er..


Lees verder 22 januari 2021   3 jaar oud
Thijsse en prins Hendrik in boot op excursie met het kunstwerk De Spreeuw van de Heimans en Thijsse Prijs

Kent u iemand die veel betekent voor de natuur in Nederland? Die op gedreven en bevlogen wijze zich hard maakt voor natuurbescherming? Die met veel enthousiasme werkt aan het warm maken van mensen voor de natuur? Ja? Dan horen wij..


Lees verder 17 januari 2021   3 jaar oud

De poep van boerenvee in natuurgebieden is lang niet altijd vrij van giftige stoffen. Onderzoek van ARK Natuurontwikkeling toont aan dat de concentraties van giftige medicijnresten soms zo hoog zijn, dat het vrijwel alle insecten..


Lees verder 17 januari 2021   3 jaar oud
Illegale ontbossing voor de papierindustrie en boskap voor een palmolieplantage. Tesso Nilo, Riau, Sumatra, Indonesië

Tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectare natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn met name kaalgekapt om ruimte te creëren voor..


Lees verder 15 januari 2021   3 jaar oud
Bevroren Boerenwormkruid

FLORON en Tuintelling.nl organiseerden de Eindejaars Plantenjacht voor het zevende jaar op rij. Plantenliefhebbers gingen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 624 wilde of..


Lees verder 10 januari 2021   3 jaar oud

De tropische Nepenthes-planten vangen insecten met behulp van hun karakteristieke bekers. Over hoe die vangbekers zich precies ontwikkelen is nog weinig bekend. Met speciale 3D-lasertechnieken ging onderzoekster Rachel Schwallier..


Lees verder 9 januari 2021   3 jaar oud
20201225_Elzen vol in bloei Ederveen Arnold van Vliet

Door de hoge temperaturen in november en december kwamen de eerste elzen en hazelaars al heel vroeg in bloei. Door het vochtige weer en de lage temperaturen sinds kerst is de pollenconcentratie laag gebleven. Dit is gunstig voor..


Lees verder 9 januari 2021   3 jaar oud
NP Nieuw Land lead

Nationaal Park Nieuw Land (FL) organiseert het 2021 Soortenjaar waarin we samen met jou in één jaar minimaal 2021 soorten planten en dieren tellen en invoeren via een speciale pagina op Waarneming.nl. En of je nu jong, oud,..


Lees verder 8 januari 2021   3 jaar oud
Bestrijding reuzenberenklauw met vrijwilligers

De reuzenberenklauw is helaas een al te bekende verschijning, met zijn enorme bladeren en grote bloemschermen. De woekeraar is niet eenvoudig te bestrijden, daar kan iedere beheerder over meepraten. De nieuwe Leidraad Beheer..


Lees verder 8 januari 2021   3 jaar oud

Het IVN wil met het ‘Tuiny Forest-project’ op zoveel mogelijk plekken in Nederland mini-bosjes plaatsen om zo de biodiversiteit in de leefomgeving te vergroten. Miranda Mesman, projectleider Atlas Leefomgeving, legde zo’n ‘tuiny..


Lees verder 7 januari 2021   3 jaar oud

Archief