Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 41 van 197 - 1966 Resultaten

geschubde mannetjesvaren

Het monitoringseizoen is weer gestart. Ecologen, biologen en vrijwilligers uit het hele land trekken de anti-tekenkleding aan en gaan op pad. Zo ook de ecologen van de Bosgroepen. Van vegetatiekartering tot broedvogelmonitoring;..


Lees verder 28 april 2022   2 jaar oud
Veelkleurig vergeet-mij-nietje

Twee Veelkleurige vergeet-mij-nietjes? Dankzij een recent onderzoek door Gerard Dirkse, Leni Duistermaat en Ben Zonneveld weten we dat ‘ons’ Veelkleurig vergeet-mij-nietje niet uit één, maar twee (onder)soorten bestaat. De..


Lees verder 27 april 2022   2 jaar oud
Kluwenhoornbloem

Het miegelt van de witte sterretjes: op schaduwplekken zijn er nog volop vroegelingen, de vogelmuur bloeit rijk en allerlei hoornbloemen doen hun best bestuivers te lokken. Ook de eerste bloeiende kluwenhoornbloem is al op veel..


Lees verder 24 april 2022   2 jaar oud
Mosbloempje

Klimaatverandering staat aan de wieg van vele veranderingen in de Nederlandse natuur. Zoals planten die op natuurlijke wijze hun leefgebied uitbreiden in noordelijke richting. Soms zijn het soorten die allang in Nederland..


Lees verder 19 april 2022   2 jaar oud
een erfscheiding als plaats voor kleine zoogdieren en insecten - eenmalig gebruik

Sinds 2016 zijn bijna 180.000 stuks bosplantsoen, fruitbomen en andere solitaire bomen aangeplant op Brabantse erven. Daarbij zijn er bovendien ruim 8.000 nestkasten, modderbadjes en steenuil-vriendelijke drinkbakken geplaatst...


Lees verder 18 april 2022   2 jaar oud
zandraket lead

Het stoepplantje van deze week is weer zo'n klein ding waar je door 'plantenblindheid' gemakkelijk aan voorbijloopt, hoe algemeen het ook is. De plant is een bladrozetje met een of enkele bloemstengeltjes. Tot je de naam hoort:..


Lees verder 16 april 2022   2 jaar oud
Distelvlinder

Van 12 tot en met 18 april is het de Week van de Groene tuin. Het doel is om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen. U kunt nog steeds meedoen en elke dag worden er verschillende..


Lees verder 15 april 2022   2 jaar oud
bloemen in gazon - primair

De gezamenlijke gemeenten in Zeeland beheren naar schatting circa duizend hectare aan gazon (exclusief sportvelden). Dit gazon wordt voor het grootste deel regulier gemaaid, soms tot wel meer dan dertig keer per jaar. Het effect..


Lees verder 12 april 2022   2 jaar oud
Veldereprijs

Veldereprijs is misschien wel het meest verrassende stoepplantje. Meer dan een toefje rommelig en wat harig lichtgroen spul is het niet. Wie zich bukt om beter te kijken, ziet ineens de hemelsblauwe bloempjes: een kleur die recht..


Lees verder 10 april 2022   2 jaar oud
Tulipa sylvestris, ook wel bekend als de wilde tulp

Nederland staat bekend om zijn prachtige en kleurrijke tulpen. Hoewel de meeste tulpen afkomstig zijn uit het Ottomaanse rijk, volgde Tulipa sylvestris, de wilde tulp, een ander pad. Anastasia Stefanaki en Tinde van Andel, beide..


Lees verder 9 april 2022   2 jaar oud

Archief