Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 21 van 197 - 1966 Resultaten

Kwelderknikmos - primair

Er komen talloze mossen in Nederland voor. De knikmossen vormen een erg onbekende groep binnen de mossen. Sommige knikmossen behoren echter tot de meest voorkomende mossensoorten van Nederland. Veel algemene soorten zijn gelukkig..


Lees verder 17 juli 2023   1 jaar oud
Echt bitterkruid

De stoep naast een wat verlopen bedrijfspand is de ideale locatie om naar stoepplanten te speuren. In mijn woonplaats viel m'n oog op een wat afwijkende, ja wat... - melkdistel? dubbelkelk? Met hulp van Obstidentify kwam de naam..


Lees verder 16 juli 2023   1 jaar oud
Bijvoet

De afgelopen weken werden zeer veel graspollen geteld door het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis. Deze aanhoudend hoge concentraties hebben veel gezondheidsklachten opgeleverd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor..


Lees verder 12 juli 2023   1 jaar oud
Kransmuur

'Een straat hoort pas echt bij de stad als daar kransmuur staat', citeert Ton Denters een niet nader genoemde florist in zijn Stadsflora van de Lage Landen. Het was een opmerking uit 2005, vijftien jaar na de eerste vondst van..


Lees verder 9 juli 2023   1 jaar oud
Nest eikenprocessierups van voetbalformaat en tennisbalformaat (links)

Tot nu toe zijn in 8 % van de eiken eikenprocessierupsen aangetroffen en wordt er lokaal overlast gemeld. Om meer inzicht in de variatie in plaagdruk te krijgen vragen we om van minimaal 30 eiken in jouw buurt door te geven..


Lees verder 6 juli 2023   1 jaar oud
grasbij - primair

Maar liefst 800 kilometer dijken en 3.000 kilometer bermen heeft Waterschap Hollandse Delta in beheer. Om inzicht te krijgen in de staat van de biodiversiteit van deze infrastructurele elementen hebben De Vlinderstichting en..


Lees verder 5 juli 2023   1 jaar oud
Roodbont-heideuiltje

Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..


Lees verder 4 juli 2023   1 jaar oud
Natura 2000, Brabant, Provincie Noord-Brabant, Kampina

De Kampina is een uniek beekdallandschap en kenmerkt zich door vochtige bossen en een afwisseling van droge en vochtige heide. Samen met de Oisterwijkse Vennen vormt het een beschermd Natura 2000-gebied in de provincie..


Lees verder 1 juli 2023   1 jaar oud
Water hyacinth.

De drijvende waterplant waterhyacint wordt een belangrijk probleem voor de eilanden Aruba en Curaçao. Deze plant kan een negatieve invloed hebben op ecosystemen door zonlicht te belemmeren, het zuurstofniveau te verlagen, de..


Lees verder 29 juni 2023   1 jaar oud
Valkruid in heidelandschap

Bodemverzuring van Nederlandse heidelandschappen heeft geleid tot het verdwijnen van diverse plantensoorten en bedreigt nu ook de fauna. Onderzoekers zijn naar Denemarken gereisd om heischrale graslanden te onderzoeken die..


Lees verder 20 juni 2023   1 jaar oud

Archief