Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 184 van 197 - 1966 Resultaten
Vorige week is, door één van de leden van de Werkgroep Europese Orchideeën, het Wit bosvogeltje na een afwezigheid van 15 jaar weer in Nederland aangetroffen. ..
Sommige orchideeën zijn betrekkelijk eenvoudig te herkennen. De twee grote bladen van de grote keverorchis bijvoorbeeld, zijn zo kenmerkend dat verwarring met andere soorten vrijwel is uitgesloten. Maar niet voor alle soorten is..
Gewone vogelmelk is een wettelijk beschermde plant die rond deze tijd volop in bloei staat. Vanwege die beschermde status is het van belang de precieze vindplaatslocaties van deze fraaie voorjaarsbloeier te kennen. Geef je..
Iepen werden veel gebruikt voor beplantingen in lanen. Het is een boomsoort die tegen een stootje kan en ook zeewind goed kan verdragen. Vooral in het stedelijk gebied in de kuststreek is hij daarom veel in gebruik als laanboom. ..
Rond deze tijd in mei komt waterlelie in bloei. Altijd weer een feestelijk gezicht om het water te zien bloeien met Witte waterlelies, eventueel vergezeld van Gele Plomp. Dat gaat de hele zomer door. Wat gebeurt er na de bloei..
De eerste struiken van de gewone vlier staan in bloei. We verwachten de piek van de eerste vlier bloeiwaarnemingen komende week. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar en twee weken later dan in 2007. Vroeger bloeide de vlier pas..
Sommige plantensoorten trekken vooral in vruchttijd de aandacht; bosbes is er zo een. Als de blauwe bessen aan het einde van de zomer rijp zijn, kun je er niet om heen. Dat de bosbessen nu, begin mei, in bloei staan zal minder..
Orchideeën zijn fascinerende planten. Ook in Nederland komen tientallen soorten voor. Van zeldzame specialisten die alleen in bijzondere natuurterreinen voorkomen tot makkelijker te vinden soorten als bijenorchis en brede..
De cambomba of waterwaaier is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De plant wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. In..
Koninginnekruid is een asterachtige die doorgaans in de maanden juli en augustus bloeiend is aan te treffen. De soort komt voor op voedselrijke, vochtige plaatsen, vooral aan oevers en op kapvlakten. De wetenschappelijke naam,..