Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 183 van 197 - 1966 Resultaten
Sinds lange tijd is er weer tengere veldmuur in Nederland aangetroffen. Het plantje werd deze week gevonden tijdens een excursie in een pas opengestelde groeve bij de Bemelerberg in Zuid-Limburg. Tengere veldmuur staat in..
Terwijl we in deze tijd van het jaar al richting zomer gaan, treffen we hier en daar winterse taferelen aan. Een zee van wit pluis bedekt de wegberm als een aardige laag sneeuw. Wie rondspeurt zal het pluis al gauw herleiden tot..
Keer op keer blijken wilde planten in de Nederlandse natuur te worden uitgegraven of beschadigd. In het bijzonder orchideeën worden geregeld meegenomen voor in de eigen tuin of voor de handel. Maar ook worden groeiplaatsen van een..
Dit weekend zijn de eerste Hollandse kersen te verkrijgen. Dit is ongeveer twee weken vroeger dan het gemiddelde van de laatste jaren. De op een na warmste lente ooit (alleen 2007 was nog warmer) hebben voor een snelle..
Twee weken geleden werd een zeldzame plantenvondst gedaan. Wit bosvogeltje, een orchideeënsoort die gedurende 15 jaar niet meer in Nederland was aangetroffen, werd ontdekt op een nieuwe groeiplaats. Van een volgende melding -..
Exoten staan de laatste jaren erg in de belangstelling, vooral als zij zich invasief gedragen. In het kader van de Wereldbiodiversiteitsdag werd er onlangs ook weer speciale aandacht aan deze groep besteed. Reuzenberenklauw is..
Het graspollenhoofdseizoen is begonnen. Allergieradar.nl voorspelde twee weken geleden al dat een groot deel van de grassen rond 24 mei zou gaan bloeien. En inderdaad stromen sindsdien de meldingen van hooikoortsklachten binnen..
Wie de moeite neemt om bloemen van dichtbij te bekijken komt regelmatig voor verrassingen te staan. Een bekend voorbeeld daarvan is de Gelderse roos waarvan de bloemstructuur anders is dan je van een afstand misschien vermoedt...
Grote kans dat als u vandaag of morgen bewust zou kijken naar wat er buiten de deur zoal groeit, Liggende vetmuur letterlijk de eerste plant is die u tegenkomt. Zij staat vaak tussen stoep- en straatstenen, waarschijnlijk ook op..
Wie geluk heeft komt in Zuid Limburgse bossen nu een van de meest bijzondere orchideeën in Nederland tegen: de Purperorchis, alleen al door zijn formaat (tot 75 cm hoog!) een opvallende verschijning. Het is een van de bedreigde..