Opnieuw vondst wit bosvogeltje
FLORONBericht uitgegeven door stichting FLORON op woensdag 3 juni 2009
Twee weken geleden werd een zeldzame plantenvondst gedaan. Wit bosvogeltje, een orchideeënsoort die gedurende 15 jaar niet meer in Nederland was aangetroffen, werd ontdekt op een nieuwe groeiplaats. Van een volgende melding - afgelopen week - werd dan ook in eerste instantie aangenomen dat het dezelfde plek betrof. Inmiddels weten we beter: we hebben dit jaar maar liefst twee nieuwe vindplaatsen van wit bosvogeltje!
De twee vondsten van het wit bosvogeltje (Cephalantera longifolia) zijn opmerkelijk omdat ze niet in de buurt van de van oudsher bekende vindplaatsen in Zuid-Limburg zijn gelegen. Sterker nog ze liggen daar ver vandaan: respectievelijk in het midden (Veluwe) en noorden (Drenthe) van het land. Ook opvallend is dat de soort niet in natuurgebieden werd aangetroffen, maar in bermen op of nabij recreatieterreinen.
De herkomst van de planten is niet duidelijk, maar de mogelijkheid bestaat dat ze met aangevoerde grond of houtsnippers zijn meegekomen. In dat geval is het bijzonder dat de soorten goed aanslaan. Zoals bij de meeste orchideeën is aanwezigheid van de juiste bodemschimmels namelijk van belang om te soort te laten overleven. Het duurt bovendien meestal enkele jaren voordat een orchidee tot bloeien komt. De nieuwe plek heeft vanwege een voormailig schelpenpad een met kalk verrijkte ondergrond, wat voor vestiging van diverse soorten orchideeën gunstig is.
Inmiddels zijn de planten op beide locaties uitgebloeid. We zijn benieuwd of ze volgend jaar opnieuw verschijnen: tot nog toe wisten de vondsten buiten Zuid-Limburg niet lang stand te houden.
Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Mark Meijrink en Martin van den Hoorn
Voor meer informatie: www.floron.nl en www.knnv.nl/europese-orchideeen