Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 181 van 197 - 1966 Resultaten

Bos

In de afgelopen 20-30 jaar is de luchtverontreiniging in Europa sterk afgenomen, mede dankzij internationale overeenkomsten. Toch blijven er gebieden in Europa waar de huidige depositie van stikstof zo hoog is dat er negatieve..


Lees verder 18 juli 2009   15 jaar oud
Goudhaver gadget

De IJsselregio is rijk aan planten, maar zoals op veel plaatsen is het aantal zeldzame soorten de laatste decennia afgenomen. Enkele jaren geleden werden op de westelijke IJsseldijk tussen Deventer en Wapenveld 17 Rode..


Lees verder 15 juli 2009   15 jaar oud
Phymatocera aterrima
Foto (C): H.J. Blackstein

Gewone salomonszegel komt in grote delen van het land, met name op de pleistocene gronden, algemeen voor in bossen en struwelen. De hoofdbloei valt in mei en over enige tijd zijn de bessen rijp en zwartblauw. De plant is..


Lees verder 13 juli 2009   15 jaar oud
Lijsterbes

De eerste rijpe wilde lijsterbessen zijn gesignaleerd. De laatste jaren is het normaal dat de eerste bessen begin juli worden waargenomen. Zestig jaar geleden zou dit echter zeer vroeg geweest zijn. Toen was de tweede helft van..


Lees verder 12 juli 2009   15 jaar oud
Kruisbladgentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Het verspreidingspatroon van sommige plantensoorten is moeilijk te verklaren. Waarom treffen we een soort op de ene plek veelvuldig aan en is hij op schijnbaar vergelijkbare plekken zeldzaam of afwezig? Kruisbladgentiaan is zo’n..


Lees verder 8 juli 2009   15 jaar oud
Watergentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Holland, waterland. Ons land in de delta van grote rivieren, met polders, sloten en plassen staat terecht bekend als waterrijk. Ook in de plantenwereld zien we deze overmatige nattigheid terug. Veel water- en oeverplanten die wij..


Lees verder 6 juli 2009   15 jaar oud
Grote Kattenstaart - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Het warme tot zeer warme weer van de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de planten die in de zomer bloeien gemiddeld twee weken vroeger bloeien dan dertig jaar geleden. ..


Lees verder 5 juli 2009   15 jaar oud
Bijenorchis 'bicolor' close up

Vorig jaar vonden een lid van de Werkgroep Europese Orchideeën en een boswachter de bijenorchisvariëteit ‘bicolor’ voor het eerst in de duinen van West-Nederland. Inspectie van de populatie in 2009 laat een sterke uitbreiding..


Lees verder 3 juli 2009   15 jaar oud
Bijenorchis
Foto: Wout van der Slikke

In Nederland is de bijenorchis een zeldzame verschijning op gewone plekken zoals opgespoten terreinen, braakliggende akkers en bermen. Wisselvalligheid is troef, planten komen en gaan of slaan soms jaren van bloei over. In de..


Lees verder 1 juli 2009   15 jaar oud
Teunisbloem
Foto: Wout van der Slikke

Om dieren te spotten moet je soms vroeg uit de veren. Of juist in de avondschemer op stap. Planten zijn wat dat betreft minder veeleisend en laten zich in het volle daglicht uitstekend bewonderen. Maar er zijn uitzonderingen. Wie..


Lees verder 29 juni 2009   15 jaar oud

Archief