Zomerbloeiers twee weken vroeger dan normaal
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 5 juli 2009
Het warme tot zeer warme weer van de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de planten die in de zomer bloeien gemiddeld twee weken vroeger bloeien dan dertig jaar geleden.
Momenteel staan de zomerbloeiers zoals grote kattenstaart, grote wederik, sint janskruid en bosandoorn volop in bloei in Nederland. Uit waarnemingen van eerste bloei die doorgegeven zijn op www.natuurkalender.nl blijkt dat het moment waarop ze in bloei zijn gekomen gemiddeld twee weken vroeger is dan normaal. De normaal is in dit geval de start van de bloei in de periode 1940 tot 1968. Ook in deze periode zijn ook bloeiwaarnemingen verzameld die vergelijkbaar zijn met de waarnemingen die nu in het kader van De Natuurkalender verzameld worden (www.natuurkalender.nl). Uit andere waarnemingen na 1968 blijkt dat tot eind jaren 80 van de vorige eeuw de gemiddelde start van bloei niet of nauwelijks veranderd is. Vanaf dat moment is de temperatuur in Nederland echter gaan stijgen waardoor planten steeds eerder in bloei kwamen.
De grote kattenstaart begon dit jaar gemiddeld op 17 juni te bloeien. Vroeger was dat 3 juli. Sint janskruid bloeide dit jaar gemiddeld op 14 juni terwijl dit vroeger 29 juni was. De vroege bloei is veroorzaakt door de zeer hoge temperaturen in april maar ook de hoge temperaturen in mei en juni. De bloeitijden verschillen nauwelijks met die van 2008. Vorig jaar zorgde vooral de extreem warme mei voor de vroege bloei. De zomerbloeiers bloeiden in 2007 zelfs gemiddeld nog een paar dagen vroeger dan dit jaar. In dat jaar hadden we achtereenvolgens de warmste herfst (2006), winter (2006-2007) en lente (2007) gehad.
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Foto: De Natuurkalender