Watergentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Watergentiaan – een echte waterlander

FLORON
6-JUL-2009 - Holland, waterland. Ons land in de delta van grote rivieren, met polders, sloten en plassen staat terecht bekend als waterrijk. Ook in de plantenwereld zien we deze overmatige nattigheid terug. Veel water- en oeverplanten die wij hier maar heel gewoon vinden, zijn in het buitenland aanzienljk zeldzamer.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 6 juli 2009

Holland, waterland. Ons land in de delta van grote rivieren, met polders, sloten en plassen staat terecht bekend als waterrijk. Ook in de plantenwereld zien we deze overmatige nattigheid terug. Veel water- en oeverplanten die wij hier maar heel gewoon vinden, zijn in het buitenland aanzienljk zeldzamer.

Watergentiaan is er bij uitstek zo een. Samen met waterdrieblad vertegenwoordigt deze soort de watergentiaanfamilie in ons land. De fraaie gele bloemen kun je vanaf deze tijd tot laat in de zomer aantreffen vlak boven het wateroppervlak in sloten en plassen. De grootste concentraties liggen in Zuid-Holland en Noordwest-Overijssel, maar we vinden hem ook verspreid in kanalen, vaarten en kleine wateren in de rest van het land. Daarmee is ons land een waar bolwerk voor deze soort, die elders in Europa en Azië aanzienlijk zeldzamer is.

Toch zijn er in Nederland ook minder exemplaren dan je in eerste instantie zou denken. Eén plant blijkt onder water te bestaan uit een rijk vertakt netwerk. Aan de stengels die aan het bodemoppervlak op de knopen wortelen, ontspringen lang gesteelde bladen die aan het wateroppervlak komen drijven. Daar verschijnen ook de bloemen die elk enkele dagen in bloei blijven. Een enkele plant kan zo aan het wateroppervlak wel een dekking van enkele vierkante meters aan blad en bloemen beslaan.

Tekst en foto: Wout van der Slikke (FLORON)