Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 175 van 197 - 1966 Resultaten

Kaal knopkruid http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/
K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Het effect van de zachte novembermaand van dit jaar is ook in de plantenbloei terug te zien. Veel soorten bloeien langer en op meer plaatsen dan normaal. Felgekleurde bloemenzeeën zul je niet meer aantreffen, maar als je goed..


Lees verder 29 november 2009   14 jaar oud
Rond wintergroen gadget

Bij planten denken we vooral aan de zomer. Plantenonderzoek vindt dan ook vooral plaats in de maanden mei tot september. Toch gaat een enkele “doorgewinterde” florist daarna nog door. En dan blijkt dat je ook in de winterperiode..


Lees verder 25 november 2009   14 jaar oud
Bosrank - vruchten
Foto: Wout van der Slikke

Bosrank is onze grootste lianensoort. Een plant die met zijn lange slingerende slangenstam tot de verbeelding spreekt. Een oerwoudsoort in onze streken. Nu de vruchten rijp zijn ontstaan ‘baardachtige’ structuren...


Lees verder 23 november 2009   14 jaar oud
Scherpe boterbloem. Foto: Christian Fischer, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 3.0 Unported licentie

Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog steeds hier en daar bloeiende planten. Voor een aantal planten is het vrij normaal als ze in het najaar nog een kleine tweede bloei, de nabloei, laten zien. Deze novembermaand is echter op weg..


Lees verder 19 november 2009   14 jaar oud
Begrazing prunus
Foto: Joop Mourik

In Zuid-Kennemerland woedt Amerikaanse vogelkers in alle hevigheid. Deze beruchte exoot is al decennia lang een plaag in cultuurbossen, maar vestigt zich de laatste jaren ook snel en massaal in duingebieden...


Lees verder 18 november 2009   14 jaar oud
Bezemkruiskruid
Foto: Wout van der Slikke

Het naseizoen hield dit jaar lang aan. Maar de laatste weken is het aantal bloeiende planten toch wel erg spaarzaam. Slechts een klein aantal soorten houdt het ook in november nog vol. Bezemkruiskruid is er zo een. ..


Lees verder 16 november 2009   14 jaar oud
bodemprofiel

De bodemkwaliteit van nagenoeg alle aangewezen Natura2000-gebieden in Gelderland is onvoldoende om een duurzame staat van instandhouding te garanderen. Dat blijkt uit een nieuwe methode die Alterra heeft ontwikkeld waarin met..


Lees verder 14 november 2009   15 jaar oud
Knoflook GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is nu tijd om alle gewassen die niet tegen vorst kunnen uit de moestuin te halen. November is namelijk de maand waarin we de eerste serieuze nachtvorst kunnen verwachten. Alleen winterharde groenten als boerenkool, prei en..


Lees verder 13 november 2009   15 jaar oud
Geel schorpioenmos, UW-Stevens Point Freckmann Herbarium, Use and reproduction of these photographs  is authorized for educational or other noncommercial purposes without prior permission but acknowledgement must be given to both the UW-Stevens Point Freckmann Herbarium and the photographer.  Use or reproduction of the photographs for commercial purposes is prohibited without prior written permission of the copyright holders. Please e-mail the Herbarium's webmaster ( mblack@wisc.edu ) for information.

In natuurgebied De Hel ten oosten van Veenendaal (UT) is tijdens planteninventarisaties het in Europa uiterst zeldzame geel schorpioenmos aangetroffen. De vondst sluit aan bij de recente ontdekking van andere bijzondere..


Lees verder 12 november 2009   15 jaar oud
Lampionplant, GNU-licentie voor vrije documentatie

In het stedelijk gebied verwilderen veel plantensoorten. Eerst aangeplant in tuinen, breiden ze zich soms op eigen kracht ook daarbuiten uit. De lampionplant is zo’n tuinsoort die je soms ook in het wild aantreft. ..


Lees verder 11 november 2009   15 jaar oud

Archief