Moestuin: pas op voor vorst en plant knoflook
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 13 november 2009
Het is nu tijd om alle gewassen die niet tegen vorst kunnen uit de moestuin te halen. November is namelijk de maand waarin we de eerste serieuze nachtvorst kunnen verwachten. Alleen winterharde groenten als boerenkool, prei en schorseneren kunnen buiten blijven staan. Tot half november kun je ook alvast knoflook planten voor volgend jaar.
Vanaf november kunnen we de eerste echte nachtvorst verwachten. Alleen gewassen die goed bestand zijn tegen de kou kunnen nu nog in de moestuin blijven staan. Boerenkool, schorseneer, winterprei en pastinaak zijn hier voorbeelden van. In hele strenge winters zal alleen het blad van de winterprei bevriezen. Zorg er wel voor dat de planten niet met hun wortels in het water staan. Veel mensen rekenen spruitjes en savooiekool ook tot de winterharde groenten. Deze koolsoorten kunnen echter niet tegen hele strenge vorst. Als er strenge vorst voorspeld wordt, kun je de planten met wortel en al binnenhalen en ze op een vochtige, koele plaats bewaren.
Volgens het KNMI is er in De Bilt deze november nog geen nachtvorst gemeten; oktober had echter al wel twee nachten zeer lichte vorst. Omdat lichte nachtvorst in oktober niet ongebruikelijk is, wordt aangeraden gewassen als rode biet, aardappel en pompoen, die echt niet tegen de vorst kunnen, al in die maand te oogsten.
Knoflook en wintergranen
Voor de meeste gewassen is het nu veel te laat om nog te zaaien of te planten; dit moet gebeuren in de voorjaar- en zomermaanden tot september. Knoflook en wintergranen vormen hier een uitzondering op. Knoflooktenen kun je het beste tussen begin oktober en half november in de grond stoppen. In maart kan het ook nog, maar dan is de kans groter dat de bollen zich minder goed ontwikkelen. De verse knoflook kan pas in juli worden geoogst. Van september tot en met november kun je ook nog wintergranen als wintergerst, winterrogge en wintertarwe zaaien. De eerste sprietjes komen een maand later al boven de grond; de granen worden in juli en augustus geoogst.
Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto’s: Rasbak (boerenkool) en Donovan Govan (knoflook), GNU-licentie voor vrije documentatie
Bron: Handboek Ecologisch tuinieren, Velt Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze