Rond wintergroen gadget

Winterperiode? Op zoek naar Rond wintergroen

FLORON
25-NOV-2009 - Bij planten denken we vooral aan de zomer. Plantenonderzoek vindt dan ook vooral plaats in de maanden mei tot september. Toch gaat een enkele “doorgewinterde” florist daarna nog door. En dan blijkt dat je ook in de winterperiode interessante vondsten kunt doen. Rond wintergroen is hier een voorbeeld van.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op woensdag 25 november 2009

Bij planten denken we vooral aan de zomer. Plantenonderzoek vindt dan ook vooral plaats in de maanden mei tot september. Toch gaat een enkele “doorgewinterde” florist daarna nog door. En dan blijkt dat je ook in de winterperiode interessante vondsten kunt doen. Rond wintergroen is hier een voorbeeld van.

Het loont dus om in november op pad gaan om minder goed zichtbare Rode-Lijstsoorten op te sporen. Het gaat dan niet om ‘hooi’ (verdroogde restanten), bomen of kleine winterannuellen (éénjarigen) zoals Zandhoornbloem en Ruw vergeet-mij-nietje, maar juist om soorten die dankzij de groeistilstand en bladval van andere planten sneller te ontdekken zijn. Bijvoorbeeld in het duingebied, waar in de zomer honderden soorten per vierkante kilometer groeien, wordt het in de winter overzichtelijker.

Rond(bladig) wintergroen (Pyrola rotundifolia) is zo’n soort die je makkelijker in de winter vindt. Het heeft, zoals de naam al aangeeft, groene bladeren in de winter. De soort groeit vooral in de kustregio, al zijn er ook verschillende binnenlandse vindplaatsen bekend. In de duinen tref je Rond wintergroen vooral onder kruipwilgstruweel. Dat zit in de zomer vol blad en als Wintergroentje daaronder word je gemakkelijk over het hoofd gezien. In het Noord-Hollandse duingebied komt deze soort ten noorden van Egmond regelmatig voor. Zuidelijker niet of sporadisch, terwijl ook daar aan kruipwilgstruwelen geen gebrek is. Goed dus voor een winterse zoektocht.

In het noordelijk deel van de Noord-Hollandse duinen, op Schouwen, op de wadden en in het binnenland, kun je - hoewel aanzienlijk zeldzamer - ook Klein wintergroen tegenkomen. Meestal op kalkarmere plekken. De bladschijf van deze soort is in tegenstelling tot Rond wintergroen langer dan de bladsteel en het blad is doffer en dunner. Hier is het wellicht een kwestie van de plek noteren en dan toch in de zomer terugkomen. Voor zo’n soort beslist de moeite waard!

Tekst: Thea Spruijt en Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Ruud van der Meijden