Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 172 van 197 - 1966 Resultaten

Gele kornoelje bloei, close-up. Foto Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De ontwikkeling van de gele kornoelje ligt momenteel vijf dagen achter op de normaal. Ten opzichte van het zeer vroege 2008 ligt hij echter 48 dagen achter op schema...


Lees verder 14 februari 2010   14 jaar oud
Winterakoniet, GNU-licentie voor vrije documentatie

De winterakoniet is een van de eerste planten die aan het eind van de winter of het begin van de lente tevoorschijn komt. Momenteel komen de gele knopjes boven de grond. Op sommige plekken zijn ook al volledig bloeiende exemplaren..


Lees verder 12 februari 2010   14 jaar oud
Tongvaren
Foto: Wout van der Slikke

Dat strenge vorst een klap kan betekenen voor exotische waterplanten in ons land, beschreven we al eerder. Maar ook sommige landplanten zijn niet bestand tegen al te strenge en langdurige koude. Vooral sommige varensoorten op..


Lees verder 11 februari 2010   14 jaar oud
Sneeuwklokje
Foto: Wout van der Slikke

Een van de meer bekende wijzen waarop planten de winter overleven is als bol. Sneeuwklokjes, die nu op steeds meer plaatsen het naderende einde van de winter aankondigen, zijn van die bolgewasjes. In de serie over ‘levensvormen’..


Lees verder 8 februari 2010   14 jaar oud
Eerste bloei hazelaar, Wageningen, 7 december 2009

Door de sneeuw- en vorstperiode van het begin van 2010 zijn de hazelaar en de els sterk vertraagd in hun bloei. Het zachte herfstweer had geleid tot de zeer vroege bloei van enkele elzen en hazelaarsbomen. Door de koude periode,..


Lees verder 7 februari 2010   14 jaar oud
takken kurkiep
Foto: Wout van der Slikke

Voor een kunstproject in Almere Haven werd onlangs een aantal bomen voorzien van een winterse wollen ‘trui’. Maar sommige bomen en heesters hebben hun takken zelf al goed ingepakt. Een opvallende verschijning, zo’n ‘kurkiep’. ..


Lees verder 4 februari 2010   14 jaar oud
Muizenoor

Voor het merendeel van de planten is de winter een moeilijke periode. Om dit seizoen door te komen hebben zij zich op allerlei manieren aangepast. De meeste planten in Nederland worden tot Hemikryptofyten gerekend. Aan de hand van..


Lees verder 1 februari 2010   14 jaar oud
Eikvaren
Foto: Wout van der Slikke

De familie van de eikvarens kent vooral veel tropische vertegenwoordigers. In onze streken hebben we slechts twee soorten, maar die weten de kou dan ook goed te trotseren. Ze kunnen daar extra lang van genieten, want juist op..


Lees verder 29 januari 2010   14 jaar oud
Verspreidbladig Goudveil in sneeuw
Foto: Gertie Papenburg

Over grote oppervlaktes van de wereld hebben planten te maken met gunstige en ongunstige periodes. Een dergelijke periode kan bepaald worden door kou, extreme warmte of droogte. In Nederland is voor verreweg de meeste planten de..


Lees verder 25 januari 2010   14 jaar oud
Sneeuklokje close up K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Nu de meeste sneeuw gesmolten is, de temperatuur overdag weer even boven nul uitkomt en de zon zich af en toe eens laat zien, komen er gelijk sneeuwklokjes boven de grond. Afhankelijk van wat het weer voor ons in petto heeft..


Lees verder 24 januari 2010   14 jaar oud

Archief