Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 163 van 197 - 1966 Resultaten
De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het..
Nieuwe planten- en diersoorten worden niet altijd bejubeld in Nederland, maar riviertandzaad heeft onze harten veroverd. De plant is een teken van herstellende dynamiek omdat hij dol is op natuurlijke waterpeilen. Riviertandzaad..
Verspreidbladige waterpest, een exotische waterplant, is opnieuw in Drenthe aangetroffen. Het lijkt er daarmee op dat ook deze exoot zich in ons land weet te handhaven...
Een plant vinden die op de Rode Lijst staat, geeft altijd een kick. Zelfs als je tot de ontdekking komt dat hij helemaal niet zo zeldzaam is. Dit keer veroorzaakte Rode ogentroost mijn enthousiasme...
De Nederlandse fruittelers zijn druk bezig met het oogsten van hun appels en peren. Op basis van eerste oogstprognoses gingen ze er van uit dat de oogst tien dagen later zou zijn dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren. Nu..
Veel waterplanten maken turionen om te overwinteren. Het is nu de tijd om deze onderduikende winterknoppen te bekijken. Voor je het weet zijn ze naar de bodem gezakt om te overwinteren, of tijdens slootschoningen op de kant..
Op het eerste gezicht zou je het van zo’n sierlijke plant niet verwachten. Toch is Zeeraket een soort die het onder zware omstandigheden weet te rooien. Ook nu in het naseizoen kunnen we haar in de kustzone nog volop bloeiend..
De klimop begint te bloeien. Aan de onopvallende bloemetjes zelf is het nauwelijks te zien. Maar de enorme aantallen insecten die bij klimop rondhangen als de plant volop in bloei staat en het zonnetje schijnt, zijn veelzeggend..
De zomer zit er op. Het hoogseizoen loopt ten einde. Tijdens de nazomer valt er buiten echter nog genoeg te beleven. Ook aan bloeiende planten. Er zijn zelfs soorten die juist in deze tijd van het jaar onze aandacht vragen: Melden..
De hooikoortsplant Ambrosia staat momenteel in bloei in Nederland. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de plant Alsemambrosia op veel plaatsen in Nederland gevonden wordt. De plant wordt vooral aangetroffen in tuinen waar..