Klimop begint te bloeien
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]
De klimop begint te bloeien. Aan de onopvallende bloemetjes zelf is het nauwelijks te zien. Maar de enorme aantallen insecten die bij klimop rondhangen als de plant volop in bloei staat en het zonnetje schijnt, zijn veelzeggend genoeg. In een tijd dat veel andere bloemen uitgebloeid zijn, is het hier een walhalla voor insecten.
Klimop is een echte herfstbloeier en daarvan zijn er verder geen die zo algemeen voorkomen. Klimop is daarom erg belangrijk voor allerlei insecten. Zijn overvloed aan onopvallende kleine, groengele bloemetjes leveren een overdaad aan nectar en stuifmeel. Ze worden dan ook druk bezocht door allerlei soorten insecten: bijen, zweefvliegen, kevers en dag- en nachtvlinders.
Plannen om de plant van de gevel of boom te trekken omdat die dreigen beschadigd te worden? Dat valt heel erg mee, dus waarschijnlijk is het niet nodig. Bomen met een draagkrachtige stam worden door klimop niet of nauwelijks aangetast. Zomereiken lijken er zelfs beter door te groeien. En muren kunnen door een dek van klimop juist beschermd worden tegen verwering. Misschien dus toch maar gewoon laten staan en lekker genieten van de groene gevel en het zomerse gevoel door de zoemende insecten.
>> Geef uw eerste bloeiende klimop door aan De Natuurkalender
Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Kars Veling