Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 160 van 197 - 1966 Resultaten
Het gure weer van deze week vormt een goed begin van de koude periode die veel planten nodig hebben om in het voorjaar goed op gang te komen. Eén weekje is echter niet genoeg. En dat is maar goed ook, anders zouden vroege..
In Amsterdam worden regelmatig nieuwe verwilderingen van tuinplanten gemeld. Vaak gaat het om eerste meldingen in Nederland. Dat was ook het idee toen onlangs ‘Siertabak’ verwilderd werd aangetroffen...
Alle 600 Nederlandse mossoorten worden in de komende maanden verzameld voor dna-onderzoek. Mossenspecialisten van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG), allen vrijwilliger, verzamelen materiaal in het veld. In het..
De afgelopen jaren zijn er weer diverse opmerkelijke plantenvondsten gedaan in Limburg. De vondsten variëren van herontdekkingen en soorten die profiteren van natuurontwikkeling tot soorten die nieuw uit het buitenland komen. Het..
Het KNMI spreekt van een vroege winter en ook de natuur bereidt zich voor op het koudste seizoen van het jaar. Zelfs de bomen die hun bladeren het langst houden, zoals de zomereik, zijn nu bijna allemaal kaal. Afgelopen jaren..
De afgelopen weken is het hard gegaan met de herfst. Het regende blaadjes en de meeste bomen zijn inmiddels vrijwel kaal. De herfstkleuren zijn nu ook niet meer zo uitbundig, maar op beperkte schaal nog wel aanwezig evenals een..
Sommige soorten maken het de plantenzoekers gemakkelijk en blijven na hun bloei in min of meer verdroogde toestand nog lange tijd herkenbaar. Daartoe behoren ook enkele bremraapsoorten, zoals Grote bremraap...
Nu de goedheiligman weer door de lage landen waart, zijn de penen voor het paard niet aan te slepen. Gelukkig zitten we ‘voor een worteltje op de eerste rij’, want wilde peen behoort tot de algemenere soorten in ons land...
Herfst. ‘ Vierkante wielen’ zijn nog niet voorbij gekomen, maar dwarrelende blaadjes des te meer. Dagen waarop de spoorwegen jaarlijks kampen met uitvallende treinen en vertragingen. Voor sommigen een reden hun toevlucht te nemen..
De schimmel Chalara fraxinea tast de bladeren, takken en stammen van essen in Nederland aan. Deze in 2006 ontdekte schimmel verspreidde zich de laatste jaren razendsnel over Europa en heeft nu ook ons land bereikt. Jonge bomen..