Amsterdamse siertabak
FLORONBericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]
In Amsterdam worden regelmatig nieuwe verwilderingen van tuinplanten gemeld. Vaak gaat het om eerste meldingen in Nederland. Dat was ook het idee toen onlangs ‘Siertabak’ verwilderd werd aangetroffen.
Afgelopen herfst ontdekten drie waarnemers ongeveer gelijktijdig op diverse plekken in Amsterdam een ‘nieuwe’ stadsplant. Dat wil zeggen, een soort die geen genoegen meer neemt met een hoekje in de tuin. Het gaat om Nicotiana sylvestris, een verwant van onze tabak. De meeste van deze planten zijn gevonden tegen gevels en op plekken die niet gauw geschoond worden. Achter fietsenrekken bijvoorbeeld.
Nicotiana sylvestris is een uit Argentinië afkomstige plant die in tuincentra vooral aangeboden wordt omdat de bloemen ‘s nachts heerlijk geuren. Een Nederlandse naam die voor deze soort wel gebruikt wordt is siertabak. Het is een forse plant die ruim anderhalve meter hoog kan worden. Van het geslacht Nicotiana zijn meerdere soorten in de handel, maar de bloemkenmerken zijn onderscheidend. Siertabak is eenvoudig te herkennen aan zijn vijf centimeter lange smalle witte bloemen die in een compacte tuil bij elkaar hangen. De stengelomvattende bladeren en stengels zijn kleverig behaard.
De Amsterdamse vondsten bleken ditmaal helaas geen primeur. Van siertabak was twee jaar geleden al een melding uit Oisterwijk. Dat er nu ook verschillende waarnemingen uit de hoofdstad komen geeft wel aan dat deze plant er tabak van heeft binnen de perken te moeten blijven. Volgend jaar maar weer opletten dus. Bij gevels en fietsenrekken. En bij rookcafé’s …
Tekst: Peter Wetzels en Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Gerrit Welgraven