Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 159 van 197 - 1966 Resultaten
Plantensoorten van muren hebben een streepje voor. Konden we vorig voorjaar berichten over de Delftse muurflora, ditmaal gaat de aandacht uit naar Noord-Holland. Een groep vrijwilligers liep daar afgelopen jaar diverse steden af..
Braakliggende terreinen blijken telkens weer voor verrassingen te zorgen. Tot de vele opmerkelijke vondsten van het afgelopen jaar behoort zeker ook die van Dwergviltkruid in Zwolle. Op een verlaten tennisbaan kwamen er vele..
Het inventarisatieseizoen gaat pas over een paar maanden van start. Toch zijn tal van planten ook in deze tijd van het jaar al te vinden en op naam te brengen: Zwartmoeskervel is zo’n soort...
Dat de onderwaterwereld nog veel geheimen in petto heeft, blijkt regelmatig uit berichten van Stichting Anemoon over het zoute water. Maar een kijkje onder water in meren en plassen levert behalve aan dieren, ook qua planten..
Moerasandijvie is een echte Hollandse poldersoort. In de winter zijn de groene rozetten al zichtbaar die zomers uitgroeien tot velden vol felgele bloemen. Dan onbereikbaar ver weg, nu al schaatsend aan je voeten...
De kans is groot dat hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen een hooikoortsvrije afsluiting van 2010 gaan meemaken. Door de vrij koude november gevolgd door een tot nu toe zeer koude december en de verwachtingen voor..
Het ontbreekt in de plantenwereld aan dwaalgasten, doortrekkers en wintergasten. Dat neemt niet weg dat er elk jaar weer veel opmerkelijke waarnemingen worden gedaan. Afgelopen zaterdag kwamen er dan ook weer veel voorbij tijdens..
Kamferalant is betrekkelijk nieuw in de Nederlandse flora. De soort wordt vooral langs autosnelwegen op de zandgronden gevonden. Vooral in het zand pal naast het asfalt. Of komt hij ook op andere plaatsen voor?..
Er is een weer een nieuwe ‘snelwegplant’ onderweg naar Nederland. Het betreft een meldesoort, Atriplex micrantha Ledeb. Het is een metaalgrijzig gekleurde, eenjarige plant met spiesvormige bladen die tot 2 meter hoog kan worden...
Een recente vondst van Waterwaaier bij het Brabantse Fijnaart blijkt bij nader inzien een dubbelganger te betreffen. Dat is nog niet zulk slecht nieuws, want Waterwaaier is een exotische waterplant die hier van nature niet..