Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 157 van 197 - 1966 Resultaten
Vleesetende planten spreken tot de verbeelding. Evenementen rond deze soorten, zoals regelmatig in de Leidse Hortus, kunnen steevast op veel publiek rekenen. Maar ook onderzoekers zijn gefascineerd door de plantaardige carnivoren...
Onlangs wierp de directeur van het WNF het balletje op om het Nederlandse natuurbeheer te richten op de pijlers duin, bos en delta. Een rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving geeft hem wellicht aanleiding de blik..
Met het naderende voorjaar steken steeds meer bloemetjes van klein hoefblad hun kopje boven de grond. De eerste exemplaren werden begin deze maand gezien; momenteel zijn er al verschillende gesignaleerd. De temperatuur in de..
De afgelopen dagen werden bij de gewone vlier op diverse plaatsen in het land al verse groene blaadjes waargenomen. Dit prille groen is een welkome voorbode van het voorjaar. Maar deze kwetsbare groene voorbode wacht wellicht nog..
Onze Nederlandse orchideeën zijn op basis van hun levenscyclus in twee groepen te verdelen. Eén groep houdt zomers een rustperiode en ontwikkelt in de late herfst een (basaal) bladrozet. Deze rozetten treft men vaak wat verscholen..
Veel mensen kijken uit naar het voorjaar. En sommige planten ook, zo lijkt het. De eerste sneeuwklokjes en winterakonieten meldden we al, maar ook dotterbloemen werden eerder deze week al vol in bloei gezien. Dat is wel vroeg...
De laatste vindplaatsen van Kleine wolfsklauw in Drenthe zijn echt verdwenen. Dat blijkt uit naspeuringen die vrijwilligers van FLORON en de Werkgroep Florakartering Drenthe afgelopen jaar hebben uitgevoerd en data van..
Zodra de komende dagen de weersomstandigheden verbeteren en de zon erbij komt zullen de zwarte elzen massaal in bloei komen en hun pollen in de lucht loslaten. Pollenconcentraties kunnen onder gunstige omstandigheden oplopen tot..
De eerste voorjaarstekenen beginnen op steeds meer plaatsen door te dringen. Letterlijk soms, want tal van groene sprieten steken hun kop boven de grond. Er zijn er zelfs die hier en daar al in bloei staan, zoals Sneeuwklokje en..
De Hazelaars staan in bloei. Daar berichtten we al eerder over. Miljarden stuifmeelkorrels zweven door de lucht. De mannelijke katjes die ze produceren blijven niet onopgemerkt. De frisse gele trossen aan de nog kale bomen trekken..