Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 145 van 197 - 1966 Resultaten

Zwavelvreter - Lecanora conizaeoides

Op het onlangs verschenen voorstel voor Rode Lijst van bedreigde korstmossen is Zwavelvreter, of Groene schotelkorst, één van de meest opmerkelijke nieuwkomers. Tussen 1930 en 1990 nam de soort enorm toe in heel West-Europa als..


Lees verder 28 februari 2012   12 jaar oud
Gerand blaasjesmos

De blaasjesmossen vormen een opvallend groepje van levermossen waarvan twee soorten bekend zijn in ons land. Het Gerand blaasjesmos wordt steeds vaker in tuinen en akkers gemeld. Blaasjesmossen lijken toe te nemen, maar dat kan..


Lees verder 22 februari 2012   12 jaar oud
Bloeiwijze van Echt duizendguldenkruid met één van zijn voornaamste bestuivers, Episyrphus balteatus.

De laatste jaren verschijnen steeds meer studies die wijzen op een opmerkelijke achteruitgang van een groot aantal bestuivende insecten. Hierdoor kan men verwachten dat planten die voor een succesvolle bestuiving afhankelijk zijn..


Lees verder 21 februari 2012   12 jaar oud
Beukennoten

Beukennoten zijn voor veel diersoorten een belangrijk onderdeel van hun dieet. Zo blijken koolmezen een grotere overlevingskans te hebben in de winter bij een goed beukennotenjaar. Positief dus dat het aantal goede beukenjaren toe..


Lees verder 20 februari 2012   12 jaar oud
turnhouts vennengebied

Moerassmele en Waterlobelia, twee met uitsterven bedreigde soorten in Vlaanderen, reageren positief op de genomen maatregelen in het Turnhouts vennengebied. Van beide soorten waren slechts enkele exemplaren overgebleven die..


Lees verder 17 februari 2012   12 jaar oud
Oorsilene in de winter

Waar kun je in ons vlakke land lekker sleetje rijden? Flinke hellingen met een korte begroeiing geven de beste afdalingen. In het westen van ons land kom je al snel in de duinen terecht. Weinigen beseffen dat ze soms naar beneden..


Lees verder 10 februari 2012   12 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de..


Lees verder 3 februari 2012   12 jaar oud
Krokus met vorstschade op 16 januari 2012 in Ede. Voorgaande nacht enkele graden vorst aan de grond gehad.

De aankomende vorstperiode hoeft niet gelijk het einde te betekenen voor alle bloembollen die door de zeer warme wintermaanden al uitlopen of zelfs al in bloei staan. Veel soorten kunnen redelijk wat vorst hebben. Met de huidige..


Lees verder 30 januari 2012   12 jaar oud
Gewoon sneeuwklokje, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Net als veel andere soorten zijn ook de sneeuwklokjes dit jaar een maand vroeger gaan bloeien dan normaal. Eerder berichtten we bijvoorbeeld al over de vroege krokussen. Het moment waarop sneeuwklokjes gaan bloeien blijkt direct..


Lees verder 29 januari 2012   12 jaar oud
essenziekte

Sinds 2010 worden op verschillende plaatsen in België Gewone essen ziek. De bladeren aan de toppen van de twijgen sterven vroegtijdig af, een- en tweejarige twijgen kleuren geel tot zwart en de stam vertoont zwarte ovale plekken..


Lees verder 26 januari 2012   12 jaar oud

Archief