Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 138 van 197 - 1966 Resultaten

Weerhaakmos

De Planten-, mossen- en zwammenwerkgroep van Natuurpunt Schijnvallei is al jaren actief in het Antwerpse. Door bijna wekelijks op stap te gaan is de kennis van de werkgroep opvallend gegroeid. En dit werpt zijn vruchten af:..


Lees verder 21 januari 2013   11 jaar oud
Groot dooiermos

Uit een origineel Nederlands onderzoek blijkt dat het voorkomen van sommige korstmossen enorm bevorderd wordt door Spreeuwen. De uitwerpselen van de vogels zorgen ervoor dat enkele ammoniakminnende korstmossen het op daken, die..


Lees verder 10 januari 2013   11 jaar oud
Bloem van Brem

In Denemarken vormt de Brem al een tijdje voorwerp van discussie in de natuurbehoudssector. Is die plant een te bestrijden invasieve exoot of een bedreigde soort, die precies extra bescherming verdient? Die situatie werd onlangs..


Lees verder 28 december 2012   11 jaar oud
Hulst

Onze wintergroene Hulst is overal aanwezig met kerst. Maar wist je dat het ene hulstblad al wat meer prikt dan het andere? Volgens wetenschappers is deze variatie binnen één boom te wijten aan de mate waarin hij gegeten wordt...


Lees verder 25 december 2012   11 jaar oud
Screenshots van Allergieradar App. Boven van links naar rechts: Startscherm / Registreren klachten / Kaart met individuele klachten. Onder: Verwachting / Achtergrondinformatie planten / Achtergrondinformatie pollen

Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De..


Lees verder 21 december 2012   11 jaar oud
Beuk 100% bladverkleuring

De meteorologische winter is gisteren begonnen. De biologische winter begon volgens waarnemingen van De Natuurkalender echter al op 22 november. Dat is de dag waarop de beuk en eik als laatste van de belangrijkste boomsoorten in..


Lees verder 2 december 2012   11 jaar oud
Douglassparren, Wikipedia,  GNU Free Documentation License

Bijna twee eeuwen geleden, in 1826 om precies te zijn, bracht David Douglas de naar hem vernoemde spar uit Noord-Amerika naar Europa. Zes procent van het totale areaal bos in ons land bestaat inmiddels uit Douglassen. Ruim een..


Lees verder 21 november 2012   11 jaar oud
Gaudinia fragilis, detail van aar

In de Kop van de Oude Wiel in de Sliedrechtse Biesbosch is een voor Nederland nieuwe grassoort ontdekt. Het gaat om Gaudinia fragilis, een uit Zuid-Europa afkomstige soort die nog geen Nederlandse naam heeft. Voor 1960 zijn enkele..


Lees verder 19 november 2012   11 jaar oud
Kleinbladige linde of winterlinde

Normaal gesproken verliest de linde zijn bladeren rond half oktober, soms zelfs al in september. Dit jaar zijn er half november op sommige plaatsen nog lindes met bladeren te zien. Dit is relatief laat in vergelijking met..


Lees verder 17 november 2012   11 jaar oud

Ouder bos bevat per hectare meer koolstof dan jonger bos. Vanwege dat leeftijdseffect fungeren Europese bossen als een zogeheten koolstofput. Maar die leeftijdsfactor is niet het hele verhaal, zegt Mart-Jan Schelhaas van Alterra..


Lees verder 12 november 2012   12 jaar oud

Archief