Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 137 van 197 - 1966 Resultaten
Het jaar 2012 had een lang groeiseizoen. De voorlente begon extreem vroeg door de zeer warme start van de winter 2011/2012 maar kwam tot stilstand door de intense vorst in februari. Na een zeer warme maart liep de lente drie weken..
Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht..
Schorsdekmos, een bladmos dat enkel op dood naaldhout groeit, werd pas voor het eerst in Vlaanderen opgemerkt in 1998. Tot 2012 waren er maar drie vindplaatsen van deze onopvallende soort bekend. Sinds 2012 leverden gerichte..
Vandaag de tweede soort in het Kleine Orchideeën Kwartet: de Dennenorchis. Net als de eerste soort, de Kleine keverorchis, één van de orchideeënsoorten die door hun kleur en geringe afmetingen minder opvallen. Dennenorchis is de..
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur...
Het Centrum voor Genetische Bronnen van Wageningen UR heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de Nederlandse bomen genetisch in kaart gebracht. Dit is de Nederlandse bijdrage aan het eerste FAO-onderzoek naar de..
De voorbije 15 jaar kreeg het natuurbehoud aan de kust een sterke impuls. Een van de meest recente plannen die momenteel worden voorbereid en uitgevoerd is het natuurherstel in het Zwin, gekoppeld aan een forse uitbreiding van het..
Zo hier en daar, en dan vooral in het zuiden van Nederland, wordt de gele kornoelje al in bloei gezien. De Natuurkalender verwacht dat gele kornoelje gemiddeld op 28 februari voor het eerst in bloei wordt gezien. Gele kornoelje..
Nog even en dan is het weer lente, het perfecte seizoen voor het samenstellen van een malse salade uit de natuur. Bijvoorbeeld van jonge lindeblaadjes, veldkers en pinksterbloem. Echter komt het eerste ‘malse groen’ nu al uit de..
Het maatschappelijk debat over invasieve exoten en de bestrijding ervan kwam recent weer onder de aandacht. Reden was een studie waarin enkele wetenschappers de impact van een aantal invasieve soorten relativeerden (in het..