Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Gele kornoelje gaat bloeien

De Natuurkalender
17-FEB-2013 - Zo hier en daar, en dan vooral in het zuiden van Nederland, wordt de gele kornoelje al in bloei gezien. De Natuurkalender verwacht dat gele kornoelje gemiddeld op 28 februari voor het eerst in bloei wordt gezien. Gele kornoelje bloeit hiermee dit jaar twee weken eerder dan in de vorige eeuw, maar een week later dan de afgelopen jaren.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Zo hier en daar, en dan vooral in het zuiden van Nederland, wordt de gele kornoelje al in bloei gezien. De Natuurkalender verwacht dat gele kornoelje gemiddeld op 28 februari voor het eerst in bloei wordt gezien. Gele kornoelje bloeit hiermee dit jaar twee weken eerder dan in de vorige eeuw, maar een week later dan de afgelopen jaren.

In de periode 1940 tot 1959 bloeide de gele kornoelje gemiddeld op 13 maart. In de periode dat De Natuurkalender waarnemingen van de eerste bloei van gele kornoelje verzamelt, sinds 2001, varieerde de gemiddelde eerste bloei van 29 januari in 2008 tot 25 maart in 2006. Gemiddeld bloeide gele kornoelje in die periode op 21 februari. Dit jaar verwachten we de gemiddelde eerste waarneming op 28 februari. In het zuiden over het algemeen wat eerder, in het noorden later. Dit is twee weken eerder dan in de vorige eeuw, maar een week later dan het gemiddelde tot nu toe van deze eeuw.

Bloeiende gele kornoelje (foto: Wout van der Slikke)

De eerste bloei van de gele kornoelje heeft een duidelijke relatie met de temperatuur in de eerste maanden van het jaar. Is de temperatuur hoog dan bloeit gele kornoelje vroeg, is de temperatuur lager dan bloeit hij later (zie grafiek). En daarmee zorgt hij voor een prettige voorspelbaarheid.

Gemiddelde eerste bloei gele kornoelje van 2001 tot en met 2012 (bron: De Natuurkalender en KNMI)

Opvallend in de grafiek is dat gele kornoelje in 2008 vroeger bloeide dan in 2007, ondanks dat het in de eerste maanden van 2007 warmer was dan in 2008. Dit had waarschijnlijk te maken met een gebrek aan kou gedurende de winter van 2006/2007. Zowel november als december 2006 waren zeer warm. Een jaar later was november 2007 nog vrij zacht maar december 2007 had normale temperaturen. Blijkbaar was het toen voldoende koud voor gele kornoelje om daarna goed op de hoge temperaturen te reageren.

Ziet u de eerste gele kornoelje bloeien? Meld hem dan bij De Natuurkalender.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Wout van der Slikke
Bron grafiek: De Natuurkalender (gele kornoelje) en KNMI (weerdata)