Natuurberichten
Categorie: Paddenstoelen
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.Pagina 78 van 82 - 816 Resultaten
Verschillende paddenstoelen hebben zich sterk gespecialiseerd. Het Elzekatjesmummiekelkje is er daar één van. Het is te vinden op het moment dat de Elzen in bloei staan en leeft uitsluitend op de mannelijke katjes van de Els...
Het eind van de winter wordt ingeluid door het Blauw levermosschoteltje. Dit zeer kleine paddenstoeltje behoort tot de ascomyceten en leeft op levermossen. Het heeft een specifieke maar nog steeds raadselachtige ecologie...
Het Blauwgroen trechtertje is een paddenstoel die een koude winter goed kan doorstaan. Met warmere tijden in zicht zal het dus niet lang meer duren voordat dit paddenstoeltje weer verschijnt. Deze mondiaal zeer zeldzame..
Gele trilzwammen zoeken hun gastheer - een Schorszwam - hoog in de bomen. Met de invallende dooi ploffen de stukgevroren vruchtlichamen vervolgens als drabbige kwabben op de bosbodem. ..
Inventarisaties van paddenstoelen leveren regelmatig nieuwe soorten op. Bij nadere beschouwing blijkt dat Nederland de afgelopen 14 jaar ongeveer 7 nieuwe paddenstoelensoorten per maand rijker is geworden. ..
Wie in dit barre winterhalfjaar de schitterende “Rode kelkzwammen” ziet wordt daar lyrisch van. Deze rode bekerzwammen komen vaak na de eerste nachtvorst al tevoorschijn en trotseren vorst, sneeuw en ijs. Kelkzwammen bezitten..
Het Mosschelpje is ook in de wintermaanden gemakkelijk te herkennen. Tot voor kort stond de paddenstoel te boek als zeer zeldzaam. Sinds 2009 is hij op meerdere plaatsen gevonden. Waarschijnlijk is het Mosschelpje tegenwoordig een..
In een bijzonder experiment bleek een slijmzwam in staat om een even efficiënt transportsysteem te bouwen als het door ontwerpers geroemde spoorwegsysteem rond Tokio. En dit alles zonder hersenen of een centraal zenuwstelsel. ..
Met het verdwijnen van de sneeuw worden ook enkele winterzwammen weer zichtbaar. De Denneharszwam is niet alleen een winterzwam, maar ook bruikbaar als biologisch bestrijdingsmiddel. ..
Kees Roobeek verzamelde enkele jaren achtereen vele honderden aardtongen en onderzocht ze allemaal systematisch. Hij stelde een uitgebreid rapport samen, waarin onder andere een nieuwe determinatiesleutel staat. Hij ontdekte ook..